1

U Srbiji dozvoljen rad privatnim detektivima

Svako lice koje je punoletno, državljanin je Srbije, ima visoko obrazovanje i prođe bezbednosnu, psihofizičku i zdravstvenu policijsku proveru od pre dve godine može da bude privatni detektiv.

Za obavljanje tog posla poželjno je da su zainteresovani prethodno bili zaposleni u policiji, BIA, pravosuđu i Vojsci Srbije, ali to nije neophodan preduslov.

Oni koji žele da budu detektivi prethodno moraju da dobiju licencu za obavljanje tog posla u policiji. Način sprovođenja obuke za tu profesiju propisuje ministar unutrašnjih poslova, a sve troškove plaća lice koje želi da polaže detektivski ispit. Važno je istaći da detektivi ne mogu da rade samostalno, već isključivo u okviru detektivskih agencija koje su prošle provere policije.

DETEKTIVIZasad se vlasnicima detektivskih agencija u Srbiji najčešće obraćaju porodice onih koji su nestali, muževi ili žene koji sumnjaju na neverstvo bračnog druga, roditelji koji žele da provere da li im dete uzima drogu, kao i vlasnici privatnih preduzeća koji žele da budu sigurni da ih radnici ne potkradaju, ne sarađuju s konkurencijom, ne odaju joj poslovne tajne i prilikom zaposlenja i davanja podataka o sebi nisu dali neistinite informacije. Među poslovima detektiva u Srbiji su i postavljanje alarma i video-nadzora, traganje za prislušnim uređajima, obezbeđenje lica i objekata itd.

Važno je reći i da zakon dozvoljava detektivima da, ukoliko to žele, stalno nose oružje. Mogu da ga upotrebe, ali samo u slučaju samoodbrane, ukoliko su napadnuti vatrenim oružjem. Ako pri tome povrede lice u koje su pucali, dužni su da mu odmah pruže prvu pomoć i da obaveste Službu hitne pomoći i policiju. Nakon toga moraju da dostave detaljan izveštaj o pucnjavi svom poslodavcu.

Prema informacijama koje smo dobili u pančevačkoj policiji, u našem gradu zasad nije registrovana nijedna detektivska agencija. Ostaje da se vidi da li će tako biti i ubuduće.

M. G.
opsirnije1