1

U Pančevu obeležen Prešernov dan

za sajtProslava slovenačkog nacionalnog kulturnog praznika Prešernov dan upriličena je u četvrtak, 4. februara, u punoj dvorani Kulturnog centra Pančeva. Tom događaju su prisustvovali i Nj. e. Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, otpravnica poslova navedene ambasade Mateja Novčić Štancar, viši savetnik kancelarije za Slovence u dijaspori Marijan Cukrov, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, zrenjaninski biskup Vladislav Nemet, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Saša Verbič i druge zvanice.

Kako se tom prilikom moglo čuti, da bi se sačuvala uspomena na velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna, u Sloveniji se svake godine povodom tog praznika organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i priznanja za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Organizator ovog događaja Josip Veber rekao je da se Udruženje Slovenaca južnog Banata „Logarska dolina” iz Pančeva ove godine prihvatilo posla i napravilo regionalnu proslavu, kojoj su prisustvala društva Slovenaca iz Zrenjanina, Gudurice, Vršca, Bele Crkve, Kovina, Kostolca, Bora, Beograda i Pančeva.

opsirnije1