U Padini održana tradicionalna manifestacija “Vino, muzika, kobasice”

Mesni odbor Matice Slovačke u Padini iza sebe ima još jednu uspešnu manifestaciju “Vino, muzika, kobasice”.

Ovo kulturno – društveno dešavanje je i ove godine okupilo veliki broj meštana Padine ali i gostiju iz drugih okolnih mesta, kao i Slovačke republike. Na manifestaciji se svake godine bira najbolje domaće vino i kobasica.

U kategoriji vina ove godine se takmičilo 12 proizvođača a za ocenjivanje bila je zadužena komisija koja je radila u sastavu, predsednik Pavel Štaub i članovi Ondrej Kotvaš i Martin Garafijat.

Prema njihovoj odluci najukusnije vino doneo je Jan Strehovski iz Padine.

Drugo mesto pripalo je Zdenku Petrašu takođe iz Padine a treća nagrada otišla je u Kovačicu, proizvođaču Ondreju Tomašu.

U kategoriji kobasica takmičilo se 13 proizvođača. Njih je ocenjivala komisija u sastavu, predsednik Zlatko Šimak i članovi Janko Galas i Juraj Šiška.

 

Prvo mesto osvojio je Karol Horvat iz Bačkog Petrovca, drugo Pavel Petraš a treće Martin Garafijat oboje iz Padine. Prateće dešavanje svake godine je kulturno umetnički program, a ovoga puta su organizatori odlučili da deo manifestacije bude tradicionalni 46. po redu festival slovačkih narodnih pesama “Padina peva”.

Takmičilo se samo troje pevača, i to Sanja Petraš, Dušan Đuriš i Sanja Šimak. Žiri koji je radio u sastavu Mihal Petraš, Elena Sladeček Šimak i Alena Povolni, odlučio je da prvu nagradu uruči Sanji Petraš.

Na manifestaciji se i ove godine birala najsimpatičnija gošća a ova titula je tišla u ruke upravo pobednici festivala Sanji Petraš. 26. izdanje manifestacije “Vino, muzika, kobasice” finansijski su podržali Kancelarija za Slovake koji žive u dijaspori i brojni sponzori.