U Kovačici se zabranjuje upotreba plastičnih kesa

image_pdfimage_print

Odlukom koju je donela Skupština opštine Kovačica koju su podržali odbornici SO Kovačica, zabranjuje se upotreba i korišćenje plastičnih kesa za isporuku robe na mestu njene prodaje, osim ambalaže i ambalažnog materijala u koje je proizvod upakovan, u svim maloprodajnim objektima, kao i pijačnim mestima registrovanim za prodaju roba i usluga na područiju opštine Kovačica.

Od prvog jula 2020. Kovačica bez plastičnih kesa loših po životnu sredinu

U cilju sprečavanja i smanjenja komunalnog otpada i sprečavanja štetnog dejstva po životnu sredinu lica koja se bave trgovinom su dužna da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji opštine Kovačica počev od prvog jula 2020.

Samo sa deklaracijom

U prodajnim objektima dozvoljena je upotreba plastičnih kesa koje su biorazgradive, odnosno proizvedene u skladu sa odredbama važećih propisa o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju i usvojenom standardu SRPS ISO 14021.
Prilikom stavljanja plastičnih kesa u promet ili upotrebu , svaki trgovinski objekat mora da poseduje deklaraciju o usaglašenosti plastičnih kesa sa tehničkim zahtevima.

Alternativa

Obavezuju se pravna lica i PR , koji obavljaju trgovinsku delatnost na teritoriji opštine Kovačica, da preduzimaju mere na prevenciji stvaranja komunalnog otpada u maloprodajnim objektima, uslužnim i drugim delatnostima, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese i da podstiču inovativne mehanizme neškodljive po životnu sredinu.

Alternativa plastičnim kesama, odnosno kese koje se mogu stavljati na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje robe, mogu biti papirne i mogu se stavljati na raspolaganje potrošačima bez naknade i uz naknadu.

Potrošačima se za potrebe kupovine, mogu obezbediti i staviti na raspolaganje i platnene torbe za kupovinu, bez naknade i uz naknadu.

Prema članu 5 Odluke, trgovci su dužni da na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji opštine Kovačica, stave potrošačima na raspolaganje papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu, koje su pogodne za reciklažu, kao zamena za plastične kese.Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši organizaciona jedinica Opštinske uprave nadležna za poslove inspekcije putem inspektora za zaštitu životne sredine.

Propisane kazne članom 7 za nepoštovanje ove Odluke:
Novčanom kaznom u iznosu od 70.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako postupa suprotno članu 2. stav 1. i članu 3. ove odluke.
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 15.000,00 dinara.
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 dinara.
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom o 10.000,00 dinara.
Za prekršaje iz st. 1. ovog člana ovlašćeni inspektor, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien