1

Tužilaštvo priznalo grešku

SUDZbog greške zaposlenih u pisarnici pančevačkog tužilaštva porodica Marijane Jojkić, devojke koja je preminula pre deset godina nakon pogrešnog lečenja u pančevačkoj bolnici, neće moći da uloži žalbu na prvostepenu presudu hirurgu Aleksandru Ivici, koji je prvostepeno osuđen krajem prošle godine zbog toga što je, kako je ocenjeno u presudi, neodgovarajućim reagovanjem doprineo pogoršanju njenog zdravstvenog stanja.

– Šokirani smo i zaprepašćeni zbog toga što se desilo. Suđenje je trajalo deset godina i kada smo očekivali da na to mrcvarenje bude stavljena tačka, dogodio se ovaj neobjašnjiv propust. Sudija je zvanično obrazložio presudu 30. decembra. Nakon toga je dostavio njen tekst pisarnici i trebalo je da ona odatle bude prosleđena našem advokatu i braniocu optuženog, kao i tužilaštvu. Međutim, predstavnica Osnovnog javnog tužilaštva u našem slučaju nije dobila tekst presude ni posle osam dana, koliko je rok, zbog čega je bila onemogućena i sprečena da podnese žalbu – izjavio je Nikola Milovanović, otac preminule Marijane.

Povodom ovoga je reagovalo i Više javno tužilaštvo. U saopštenju koje je potpisala Slavica Crveni Bubnjević, portparol Višeg tužilaštva, piše da „presuda očiglednom omaškom nije dostavljena postupajućem zameniku na razmatranje i ocenu da li je potrebno izjaviti žalbu protiv odluke o krivičnoj sankciji”.

U saopštenju se najavljuje da će zbog propusta radnika pisarnice Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu formirati komisiju koja će pokrenuti i voditi disciplinski postupak, te nakon toga odlučiti o eventualnoj odgovornosti radnika, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

„Takođe napominjemo da je u konkretnom slučaju tužilaštvo dokazalo krivicu i odgovornost postupajućeg doktora Ivice Aleksandra, te da je tužilaštvo zadovoljno osuđujućom presudom, kao i sami oštećeni u postupku”, piše, između ostalog, u saopštenju.

M. G.