1

Turska kaldrma nije za automobile

hro06Zbog revolta i nezadovoljstva građana Saobraćajna inspekcija i Agencija za bezbednost saobraćaja zatražile su početkom ove nedelje da JKP „Higijena” prekine postavljanje saobraćajnih znakova i obeležavanje parkinga ispred kafića „Vagon” i u Mučeničkoj ulici.

Prema objašnjenju Petra Živkovića, direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, to je odlučeno zbog toga što je bilo planirano da se parkinzi obeleže na podlozi koja je neuslovna za parkiranje.

Jedan od povoda za tu odluku bio je imejl koji je naš sugrađanin Branko Antić poslao na adrese „Pančevca” i nadležnih gradskih institucija.

„Parking-servisu, čiji radnici tvrde da je potez ispred stare železničke stanice i ’Vagona’ još 2008. godine proglašen za parking-zonu, izgleda je dosadilo da se čeka da počne treća faza rekonstrukcije starog jezgra Pančeva. U okviru nje je predviđeno podizanje stare turske kaldrme, zamena instalacija, postavljanje nove podloge, asfaltiranje itd. Međutim, i pored toga, Parking-servis je bez ideje da uloži makar jedan dinar došao na ideju da iscrta svoje linije po staroj džombastoj turskoj kaldrmi koja nestaje u blatu i sva je zarasla u travu”, piše između ostalog u Antićevom pismu.

Marija Andrić, portparol JKP-a „Higijena”, izjavila je da je obeležavanje parking-mesta u Mučeničkoj počelo po rešenju nadležnog gradskog sekretarijata još iz 2007. godine.

Ona je dodala da su i pored toga, zbog nezadovoljstva i pritužbi građana, predstavnici „Higijene”, Saobraćajne inspekcije i Agencije za saobraćaj 28. jula poništili parkinge na levoj strani Mučeničke ulice. Rekla je i da bez obzira na to u njoj ubuduće neće biti dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, već samo ispred stare železničke stanice.

Mihajlo Gligorić