1

Tuđman u suknji

I ovom prilikom Krajiški demokratski forum ističe da poštuje demokratskim putem iskazanu političku volјu hrvatskog naroda i građana Hrvatske da za predsjednicu izaberu Kolindu Grabar Kitarović. Naglašavamo da svoje djelovanje zasnivamo na uvjerenju o potrebi iskrenog i istorijskog pomirenja srpskog i hrvatskog naroda zaradi mirne i sretne budućnosti naše djece na ovim prostorima. Upravo nam to i daje slobodu da se kritički odnosimo prema političkim potezima hrvatske predsjednice, koja je izborom dvojice generala – Gotovine i Markača, visoko pozicioniranih članova zločinačke organizacije s Franjom Tuđmanom na čelu, za savjetnike za pitanja bezbjednosti, uputila vrlo neprimjerenu poruku srpskom narodu u Hrvatskoj, a posebno Srbima protjeranim iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

Iako je izbor legitiman, on nije moralno prihvatlјiv i naneće štete hrvatsko-srpskim odnosima, što nije u interesu niti srpskog, niti hrvatskog naroda. Djelovanje Gotovine i Markača u vrijeme zločinačke operacije „Oluja” ostavilo je plač, tugu, zgarišta… Projekat etnički čiste hrvatske države je realizovan – danas je Hrvatska „etnički najčistija” država u Evropi! Svojim političkim potezima i izjavama aktuelna predsjednica Hrvatske sve više se može percipirati kao „Tuđman u suknji”, dajući prostora za širenje strepnje kada je riječ o položaju srpskog naroda u Hrvatskoj i pravima protjeranih pripadnika srpskog naroda s teritorija Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

KDF se ipak nada da će hrvatski narod prepoznati opasne intencije politike neotuđmanizma i dati podršku politici koja vodi ka miru, saradnji i ravnopravnosti hrvatskog i srpskog naroda, kako u Hrvatskoj, tako i šire.

Milan Mrkela, predsjednik KDF-a