1

Tri godine lekaru koji je tražio mito

MITO4Jedna presuda koju je ovih dana doneo Apelacioni sud u Beogradu podsetila je javnost da među lekarima i medicinskim osobljem ima onih koji traže novac od pacijenata i tako brukaju svoju profesiju.

B. G., lekar specijalista na Vojnomedicinskoj akademiji sa činom majora, pravosnažno je osuđen je na tri godine zatvora zbog toga što je na klinici na kojoj je zaposlen tražio mito pacijentima da bi bili primljeni, pregledani i lečeni. Utvrđeno je da im je tražio novac skoro pola godine, kao i to da mu je „tarifa” u nekoliko slučajeva bila po pet stotina evra.

Nažalost, mito se traži od pacijenata i u lekarskim ordinacijama u Pančevu. Naš list je krajem juna prošle godine objavio saopštenje Policijske uprave Pančevo u kom je pisalo da su inspektori policije uhapsili na radnom mestu medicinsku sestru koja je od pacijenata tražila novac u iznosu od deset hiljada dinara kako bi bili pregledani preko reda.

U policijskom saopštenju je pisalo i da postoje osnovi sumnje da je ona time počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem.

M. G.

opsirnije1