1

Treba li rehabilitovati saradnike okupatora?

ZRENJANINU Višem sudu u Pančevu 10. novembra biće održan sudski proces povodom zahteva za rehabilitaciju Vrščanke koja je 1942. godine izdala Gestapou narodnog heroja Žarka Zrenjanina. Podnosioci zahteva su njeni potomci.

Zbog tog njenog postupka 700 pripadnika zloglasne nacističke policije i vojnika SS-divizije „Princ Eugen” na današnji dan 1942. godine rano ujutru opkolilo je kuću u Pavlišu u kojoj su se nalazili sekretar Komunističke partije za Vojvodinu Žarko Zrenjanin i Strahinja Stefanović, sekretar Okružnog komiteta Komunističke partije za južni Banat. Nakon neravnopravne borbe njih dvojica su ubijeni. Zanimljivo je da su se pre toga spremali na put za Bihać, na Prvo zasedanje AVNOJ-a, gde je trebalo da, po Titovom pozivu, predstavljaju Vojvodinu.

Naš izvor, koji je zatražio da ostane anoniman, izjavio je da se nada da će pančevačke sudije odbiti ovaj zahtev za rehabilitaciju, jer bi bilo skandalozno da se oni za koje je nepobitno utvrđeno da su tokom Drugog svetskog rata sarađivali sa okupatorom oslobode odgovornosti.

M. G.