Tibiskus obeležava dan rođenja najvećeg rumunskog pesnika

Ono što je za Engleze bio Šekspir, za Nemce Gete, to je za Rumune bio Mihai Eminesku – autor koji je u svojoj poeziji najbolje opisao dušu ovog naroda.

Ovaj romantičarski pesnik, romanopisac i novinar, često se navodi kao najpoznatiji i najuticajniji pesnik Rumunije. Zbog toga se dan njegovog rođenja proslavlja kao Dan nacionalne kulture Rumuna. 15. januar – dan rođenja rumunskog nacionalnog pesnika Mihaja Emineskua, od čijeg rođenja se navršava ove godine 170 godina, proglašen je 2010. godine za Dan nacionalne kulture Rumuna.

Od 2010. svake godine ovaj dan se obeležava prigodnim svečanostima. Književno umetničko društvo Tibiskus iz Uzdina je obeležavanja dana rođenja Emineskua prvi put upriličilo davne 1994. godine, a ove godine svečasnost se održava u subotu 18. januara, u prostorijama lovačkog doma, sa početkom u 11 sati.

Literarni kolokvi „Dragi Moj Emin“ okupiće i ove godine pesnike i ljubitelje pisane reči iz Temišvara, Bukurešta, Novog Sada, Mramorka, Kovačice i Uzdina.

Ovom prilikom dodeliće se i književna nagrada „Mihaj Eminesku 1994“, kao i priznanje „Knjiga godine“ izdavačke kuće Tibiskus.