1

Sve više pacijenata sa alergijama

ALERGIJENa Odeljenju za otorinolaringologiju Opšte bolnice Pančevo u poslednje vreme je sve više naših sugrađana koji se žale na alergijske reakcije izazvane pušenjem, prašinom, grinjama, konzumiranjem voća i povrća u kojima ima pesticida ili namirnica sa aditivima i konzervansima, kao i udisanjem zagađenog vazduha iz južne zone.

Načelnik ORL-a dr sc med. otorinolaringolog Veljko Božić upozorio je da je ovih dana naročito primetan broj onih koji se žale na alergije zbog ambrozije. On je zbog toga apelovao na nadležne u gradu da što pre počnu da je kose.

On je posebno skrenuo pažnju na štetnost pušenja u gradu sa zagađenom životnom sredinom kao što je Pančevio. To je argumentovao time da je naučno utvrđeno da je duvanski dim nakon što se unese udisanjem u organizam izuzetno pogodna podloga za kumuliranje polena i svih drugih alergena kojih ima u vazduhu. Po rečima doktora Božića, posebno je opasno pušiti u kući ili stanu gde ima dece, kao i to ako su pušači ljudi koji su imali alergijske reakcije.

– Pušenje nam je problem broj jedan zato što nam se često dešava da uspemo da otkrijemo šta je uzrok alergija i prepišemo adekvatnu terapiju, ali rezultat ne bude dobar zato što pacijent neće da prekine da puši. Reći ću i to da su svi oni kod kojih smo otkrili karcinom grkljana, a on je u dramatičnom porastu, bili pušači. Radili smo petogodišnji skrining situacije u južnom Banatu i videli smo da su 80 odsto bolesnih od te vrste raka radno sposobni ljudi, uzrasta od 20 do 60 godina. To bi trebalo da zabrine državu. Nije isto kad oboli neko radno sposoban i neko sa sedamdeset godina – naglasio je doktor Božić.

M. G.

opsirnije1