1

Sve više izbeglica iz inostranstva na pančevačkim ulicama

AZILANTI  IMG_9978 (7)Na ulicama Pančeva u poslednje vreme sve se češće mogu videti stranci – izbeglice koje pokušavaju da se spasu od užasa ratova što se trenutno vode širom Afrike i Azije tako što beže iz svojih zemalja preko Grčke, Makedonije, Turske i Italije.

Nakon što stignu do Srbije, pešice ili u kamionima i kombijima, čiji vlasnici im za prevoz traže i po nekoliko hiljada evra, oni u našoj zemlji traže azil, računajući na to da će tako lakše ući u neku od država Evropske unije.

Da ih je sve više, svedoče podaci koje su nedavno objavili italijanski mediji. U 2014. godini u Srbiji je azil zatražilo oko 16.500 izbeglica, ili tri puta više nego 2013. godine. Više od pedeset odsto činili su državljani Sirije – zemlje u kojoj od marta 2011. godine besni građanski rat, čije su posledice nekoliko stotina hiljada poginulih i više od milion i po raseljenih ljudi.

Jovica Ratkov, šef Odseka za strance, pogranične poslove i trgovinu ljudima u Policijskoj upravi Pančevo, izjavio da je od početka ove godine među strancima koji su u našem gradu tražili azil bilo najviše državljana Sirije, Avganistana i Somalije – država koje su zahvaćene ratnim sukobima.

M. G.

opsirnije1