1

Sve češća trovanja ptica i životinja

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je da su u poslednje vreme sve češći slučajevi trovanja životinja i da oni govore o odsustvu zdravog razuma kod osoba koje se odlučuju na takve postupke.

Kao primer za ovu opasnu pojavu navedeno je to da je u sredu, 6. aprila, u ataru severozapadno od Temerina lovočuvar Lovačkog udruženja „Srndać” pronašao pet leševa retkih i zakonom zaštićenih ptica (četiri eje močvarice i jednog mišara), kao i leš domaće patke. Nažalost, to nije bilo sve, jer su u blizini tog mesta nađena i dva uginula gavrana i jedna lisica. Pretpostavlja se da su se ptice otrovale jedući patku, koja je iskorišćena kao mamac, a da su gavrani pojeli zatrovano jaje.

POTROVANE PTICEO ovom nemilom događaju odmah su obavešteni Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Predstavnici tih institucija odmah su izašli na lice mesta, sačinili zapisnike i pokupili životinjske leševe. Nakon toga su ih podvrgli analizama da bi se utvrdio razlog zbog kojeg su uginuli.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je povodom tog događaja da se ubrzaju otkrivanje i kažnjavanje svih koji truju ptice i životinje. Da za tim ima potrebe, govori podatak da je u poslednjih sedam godina u Srbiji otrovano 50 izuzetno retkih i zakonom zaštićenih orlova belorepana a da za to još uvek nije niko kažnjen.

M. G.