1

Sutra dodela nagrada za najbolje radove pristigle na konkurs Mihajlo Pupin – rodoljub i nasleđe

U subotu 18. januara će u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici sa početkom u 14 sati biti upriličena svečanost povodom dodele nagrada za najbolje radove pristigle na konkurs “Mihajlo Pupin – rodoljub i nasleđe”.

Na konkurs koji su raspisali dom kulture „Mihajlo Pupin“ Idvor i Savet za kulturu opštine Kovačica pristiglo je 68 radova iz oblasti književnosti, multimedije i likovne umetnosti.

Učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola ali i odrasli kako iz opštine Kovačica tako i iz susednih mesta. Radove je ocenjivala komisija koja je radila u sastavu : Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Nevena Gligorijević Bugarčić, savetnik za informisanje, Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti, Slobodan Stevanovski, direktor Opštinske biblioteke Kovačica, Svetislav Zakić, direktor Doma kulture Mihajlo Pupin i Branislav Atanacković, predsednik Saveta za kulturu opštine Kovačica.

Umetnički prikaz utemeljen životom Mihajla Pupina odnosio se na aktivnost velikog naučnika na širenju istine povoda i uzroka Prvog svetskog rata, lobiranja, prikupljanja i slanja pomoći otadžbini i njegov humanitarni rad, zatim na njegov ogroman uticaj na formiranje granica novostvorene države, kao i osnivanje fondacija i briga za pokolenja i naučni rad.