1

Smanjiti stradanja starijih u saobraćaju

SAOBRACAJ3U Srbiji svakodnevno u saobraćaju strada mnogo ljudi starijih od 65 godina, bez obzira na to da li su pešaci, vozači ili putnici u vozilima. U proteklih pet godina poginule su 834 osobe u tom životnom dobu, od kojih je 11 bilo iz Pančeva. Teško je povređeno 3.000 lica, među kojima je 123 naših sugrađana.

U pokušaju da prekine ovaj trend Agencija za bezbednost saobraćaja širom Srbije organizuje predavanja za starija lica na kojima oni mogu čuti kako treba da se ponašaju da bi opasnost da stradaju dok učestvuju u saobraćaju smanjili na minimum ili je potpuno izbegli.

Jedno takvo predavanje održano je danas u Klubu za stara lica na Tesli, a prisustvovalo mu je više naših starijih sugrađana. Tu akciju podržala je gradska Agencija za bezbednost saobraćaja.

Branko Stamatović iz republičke Agencije govorio je o najkritičnijim situacijama u kojima stradaju stariji učesnici u saobraćaju. Istakao je da oni često neoprezno pretrčavaju ulicu, čine to van pešačkog prelaza, nose garderobu u kojoj vozači ne mogu da ih primete po mraku i ne daju na vreme jasan znak vozačima ukoliko skreću dok su na biciklu. Pored toga, problem je i to što stariji biciklisti voze bicikl kad prelaze ulicu na pešačkom prelazu umesto da ga guraju.

M. G.