1

Srećni praznici

Višestranački parlamentarni izbori važe za praznik demokratije. Na to je nedavno, tačnije oktobra ove godine povodom izbora u Republici Srpskoj, podsetio i naš uvaženi premijer Vučić.

Još kada se takav praznik, sticajem okolnosti, spoji s nekim državnim ili verskim praznikom, veselje se širi na sve strane.

Žitelji Lučana i Mionice imali su sreće da takvu prazničnu atmosferu ovih dana osete na svojoj koži. Kao uvertiru prednovogodišnjeg slavlja, dobili su i praznik demokratije, to jest izbore za skupštine opština.

Kakva je samo to fešta bila! Biračka mesta „ukrašavale” su kolone crnih džipova sa zatamnjenim staklima, kao da smo u fudbalu pobedili Albaniju; po kućama su zvonili telefoni sa anonimnim „čestitkama” iz prestonice; neke stranke su, umesto muzičara, želele da počaste birače sa po dve hiljadarke; bilo je i pokušaja „redizajniranja” biračkih kutija; učestala je bilateralna međustranačka saradnja, naročito kada domaćini nisu u prostorijama, a da hladnoća ne bi ugrozila zdravlje mladih birača, organizovani su čak i treninzi u fulkontaktu na neopreznim pojedincima.

Vrhunac praznika demokratije bio je kada je desetak oduševljenih aktivista napravilo otvoreni „intervju” s jednim od kandidata za gradonačelnika, posle kojeg je on primao „čestitke” zdravstvenih i policijskih radnika.

Mi u Pančevu, s obzirom na to da su kod nas skoro sve stranke u koalicionoj vlasti, ovakvo veselje teško možemo dobiti. Ali pošto je i ovo Srbija, a znamo da su stranački koalicioni sporazumi čvrsti poput vojvođanskih stena, nije nemoguće da i nas uskoro zadesi slično praznovanje.

Pa, sugrađani, neka su nam srećni budući demokratski i ostali praznici.

Z. Spremo