1

Spremite se za sibirsku zimu

Promena vremena i nagli pad temperature koji se najavljuju u medijima neće mimoići ni Pančevo. Trajaće sve do kraja meseca, a kako predviđaju meteorolozi jedne od najpoznatijih svetskih kompanija za izradu vremenske prognoze „AccuWeather”, najgore će biti od 17. do 21. januara, kad živa u termometru tokom celog dana neće prelaziti minus.

Prema prognozama meteorologa „AccuWeathera”, najkritičniji dan u našem gradu iduće nedelje biće sreda, 20. januar, kada će jutarnja temperatura iznositi minus osam, a najviša dnevna minus četiri stepena. Da sve bude gore, za taj dan se predviđaju i jak sneg i vetar. Narednog dana jutarnja temperatura takođe će biti minus osam, a dnevna će iznositi minus dva. Ovi p0daci o temperaturama su relativni, zato što je od njihove visine mnogo važniji subjektivni osećaj.

snegMeteorolozi u narednom periodu na teritoriji Pančeva predviđaju i stvaranje poledice, pa se očekuje da će putari i komunalne službe posuti dovoljno soli i preduzeti sve da ublaže posledice.

Kako će se ovo zahlađenje i nagla promena vremena odraziti na zdravlje meteoropata i naših bolesnih i starijih sugrađana, možemo samo da pretpostavljamo. Izvesno je to da ćemo svi pretrpeti toplotni šok jer ćemo biti izloženi temperaturama koje će u roku od samo nekoliko dana varirati od jedanaest stepeni, koliko je izmereno danas u popodnevnim satima, pa do minus dva, koliko se predviđa za nedelju, 17. januar.

M. G.