1

Snimanje dronom nemoguće bez komplikovane procedure

PANCEVO IZ VAZDUHAU poslednje vreme na našim televizijskim programima sve češće se prikazuju muzički spotovi, kratki filmovi, reklame ili fotografije koji su snimani pomoću dronova, s visine.

Naša javnost videla je prvi put jednu takvu letelicu na fudbalskoj utakmici reprezentacija naše zemlje i Albanije, 14. oktobra 2014. godine. Taj sportski događaj je prekinut kad je dron sa zakačenom albanskom zastavom počeo da nadleće fudbalski teren.

U isto vreme u svetskim medijima objavljena su upozorenja da bi dronovi mogli da budu izuzetno opasni ukoliko bi naleteli na neki putnički avion ili ako bi se pokvarili dok lete i pali na prolaznike.

Da li zbog toga ili zbog nečeg drugog, registrovanje onih koji bi hteli da nešto snimaju dronovima nemoguće je bez duge i prilično zamršene zakonske procedure, kao i prethodne saglasnosti čak triju državnih institucija (Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane) – kaže Nikola Bošković, jedan od onih koji koriste dronove za snimanje.

M. G.

opsirnije1