1

Skulptura – danas i ovde

„Vajari Srbije” naziv je izložbe skulptura koja je otvorena u četvrtak, 16. oktobra, u Galeriji savremene umetnosti i u bioskopu „Vojvodina”. Reč je o radovima pedesetak umetnika iz vajarske sekcije ULUS-a. Oni su se u Pančevu predstavili delima interesantnih poetika, urađenim od najraznovrsnijih materijala i uz različite zanatsko-tehničke pristupe, pokazavši time da savremena srpska skulptura nije homogena i jednoobrazna. U Galeriji se mogu vajari izlozbapogledati dela klasičnijeg stila i manjeg formata, dok su u „Vojvodini” više zastupljeni radovi većih dimenzija i/ili oni koji se kreću ka, uslovno rečeno, eksperimentalnoj formi.

Među izlagačima su: Đorđe Aralica, Slobodan Kostadinovski Boka, Vladislav Krstić, Ljubomir Lacković, Zdravko Milinković, Miodrag Rogan, Milija Nešić, Vuk Ljubisavljević, zatim naši sugrađani Nada Denić, Gorski Kabadaja, Goran Pečenović, Milan Stankov i mnogi drugi.

Šta sami umetnici misle o savremenoj skulpturi danas, te o (ne)uklapanju srpske skulpture u evropske i svetske okvire, moći će da se pročita u štampanom broju „Pančevca”, koji izlazi 23. oktobra.

Izložba se može pogledati do 31. oktobra.

D. M.