1

Skloniti napuštene pse i mačke s ledenih ulica

NAPUSTENI PSITrebalo bi da napušteni psi i mačke tokom ovih ledenih dana budu sklonjeni sa ulica. To su omogućili odbornici Skupštine grada, koji su na sednici održanoj 29. decembra usvojili Odluku o postavljanju montažnih, pokretnih i drugih objekata na javnim površinama. Zahvaljujući tome, Pančevo je postalo prvi grad u Srbiji u kome će se tokom ove zime koliko-toliko olakšati napuštenim životinjama.

Ivan Kurajov, predsednik Društva ljubitelja životinja „Ljubimci”, izjavio je povodom toga da će to udruženje u subotu, 3. januara, u holu zgrade Gradske uprave od 12 do 15 sati organizovati akciju tokom koje će se praviti kućice za smeštaj pasa i mačaka.

– Pozivamo sve naše sugrađane koji su zainteresovani da pomognu u ovome da dođu, da nam se priključe. Ukoliko nemaju vremena, mogu da doprinesu našoj akciji tako što će nam pokloniti stiropor, kartonske kutije, lepak za stiropor, i najlon. Od tih materijala napravićemo nekoliko privremenih kućica, a predstavićemo i modele čvrstih kućica, koje će se praviti od drveta i na kojima će biti istaknute oznake Pančeva – kazao je Kurajov.

On je dodao da će privremene kućice biti postavljene na Kotežu, Tesli i Strelištu, jer je procenjeno da u tim naseljima ima najviše naših sugrađana koji samoinicijativno zbrinjavaju napuštene životinje i pomažu im, kao i da će se nakon toga u dogovoru s „Higijenom” i Direkcijom odrediti na kojim mestima treba postaviti ostale kućice.

U Odluci koja je usvojena na sednici Skupštine grada između ostalog piše da zahteve za postavljanje kućica na javnim površinama mogu podnositi udruženja građana registrovana za brigu o životinjama, kao i javno komunalno preduzeće u čijoj je nadležnosti postupanje sa psima i mačkama bez vlasnika.

Inače, za postavljanje kućica za smeštaj napuštenih pasa i mačaka neće se plaćati obavezna taksa za korišćenje javnih površina.

M. G.