1

Sedamdeset godina od doseljavanja Makedonaca

PROSLAVA MAKEDONACAU nedelju, 30. oktobra, u 12.30, u Kulturnom centru Pančeva počeće svečana akademija povodom 70. godišnjice od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu. Organizator proslave ovog velikog jubileja je Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji, a svečanost će svojim prisustvom uveličati predsednici Srbije i Makedonije – Tomislav Nikolić i Đorgo Ivanov.

Prema programu proslave, oni će tog dana najpre tačno u podne u parku ispred Skupštine Pančeva posaditi drvo prijateljstva – mladicu makedonskog hrasta, zatim će posetiti izložbu „Doseljavanje Makedonaca u Vojvodinu”, koja će biti postavljena u holu Skupštine grada. Nakon toga će prisustvovati potpisivanju povelje o bratimljenju opštine Makedonski Brod s Mesnom zajednicom Jabuka.

Domaćini proslave su gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji Borče Veličkovski, a pored predsednika Republike Makedonije gosti će biti i predsednik opštine Makedonski Brod Milosim Vojneski, predsednik opštine Kriva Palanka Arsenčo Aleksovski i predsednik Mesne zajednice Jabuka Slobodan Ilić.

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji saopštio je da je povodom velikog jubileja do sada održano više kulturno-umetničkih programa. „Oni sublimiraju i predstavljaju elemente kulture Makedonaca i ističu vrednosti kulturne baštine makedonske nacionalne zajednice na ovim prostorima. Kruna svih tih kulturno-umetničkih programa biće proslava koja će se održati u nedelju”, piše u saopštenju Nacionalnog saveta.

M. G.