1

Rusko-srpska vojna vežba blizu Pančeva

U četvrtak, 3. novembra, počeće vojna vežba ruskih, beloruskih i naših padobranaca koja će trajati šest dana i održaće se na aerodromima u Kovinu i Batajnici, na poligonu „Pasuljanske livade” i na strelištu „Orašac”. Prva tri dana odvijaće se pripreme, a potom će početi uvežbavanje borbenih dejstava.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti za izvođenje protivterorističkih operacija, a na njoj će učestvovati 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

SPECIJALNA BRIGADA4Tokom trajanja vežbe oni će izvesti padobranski i helikopterski desant, prebacivanje borbenih oklopnih vozila, obezbeđivanje desantne prostorije, marševanje, napad na terorističku bazu i izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica.

Predviđeno je da učesnici vežbe izvedu i artiljerijsku pripremu i vazduhoplovnu podršku napada, kao i sanitetsku evakuaciju, napad na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Zanimljivo je i to što je planirano da ova vežba, koja je izazvala negativne reakcije i kritike Evropske unije i Hrvatske, 7. i 9. novembra bude otvorena za novinare. Pored toga, ansambl Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije održaće 6. novembra koncert u Nišu za pripadnike vojske i  za građanstvo, a 13. novembra u Pančevu za učesnike vežbe.

M. G.