1

Roditelji preminule pacijentkinje: Sramna kazna lekaru

MARIJANA JOJKIC2Nikola i Kruna Milovanović, roditelji naše tragično preminule sugrađanke Marijane Jojkić, koja je umrla pre devet i po godina zbog grešaka načinjenih tokom lečenja u pančevačkoj bolnici, izjavili su da je kazna kućnog pritvora u trajanju od jedanaest meseci izrečena doktoru Aleksandru Ivici, koji ju je lečio, sramna i da im nije jasno zbog čega je sudski proces koji je vođen protiv tog lekara trajao skoro deset godina.

Marijana Jojkić imala je samo dvadeset šest godina i dvoje dece kad je preminula u Urgentnom centru u Beogradu, gde je prebačena nakon pogrešno određene terapije u Opštoj bolnici u Pančevu. Kada je primljena u tu zdravstvenu ustanovu, prvi lekar koji ju je pregledao bio je doktor Aleksandar Ivica. Iako je Marijanina majka pokušala da mu skrene pažnju na to da ima simptome koji podsećaju na upalu creva, on se nije složio s tim i odbio je da prihvati tu sugestiju.

Međutim, nakon petodnevnog lečenja u pančevačkoj bolnici njeno zdravstveno stanje se pogoršalo i hitno je prebačena je u beogradski Urgentni centar. Tamošnji lekari su odmah videli da je došlo do pucanja slepog creva i upale trbušne maramice, zbog čega su je operisali. Međutim, posle nekoliko dana preminula je od posledica sepse, do koje je došlo zbog toga što, kako piše u nalazima veštaka, nije na vreme operisana.

M. G.

opsirnije1