1

RIK: Izlaznost do 14 sati blizu 29 odsto

najnovija-310x310Do 14 sati na birališta u Srbiji izašlo je 28,89 odsto birača s pravom glasa – saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji za novinare u Republičkoj izbornoj komisiji.

U centralnoj Srbiji glasalo je 28,96 odsto upisanih, u Vojvodini 28,69 procenata, a u Beogradu 28,49 odsto.

– To je nešto više nego na parlamentarnim izborima 2014, kada je do tog vremena glasalo 28,37 procenata građana Srbije upisanih u biračke spiskove – dodao je Kovačević.

On nije mogao da kaže da li je bilo novih nepravilnosti prilikom glasanja jer nije ovlašćen za iznošenje takvih podataka, a kako se niko od članova RIK-a nije pojavio u sali, novinari su uskraćeni za odgovore na takva pitanja.

Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, izjavio je ranije danas da je zbog nepravilnosti zatvoreno jedno biračko mesto u Vranju, gde su aktivisti Jedinstvene Srbije uhvaćeni u pokušaju da ubace u kutiju već zaokružen birački listić, a iznesu nepopunjen. Đurđević je rekao da će na tom mestu izbori biti ponovljeni.

Na konferenciji za novinare RIK-a održanoj u 11 sati dvojica foto-reportera agencija „Fonet” i „Tanjug” preneli su Đurđeviću da ih je predsednik biračkog odbora na broju tri u Beogradu izbacio s tog mesta i nije im dozvolio da rade svoj posao. Đurđević je rekao da će proveriti šta se dogodilo.

Sledeće podatke o izlaznosti RIK će saopštiti u 19 sati, kada će biti napravljen presek za 18 sati.

D. V.