1

RIK: Dobra izlaznost

najnovija-310x310Do 18 sati na izborima u Srbiji glasalo je 47,48 procenata upisanih birača, što je za dva odsto više nego u isto vreme pre dve godine, kada su održani vanredni parlamentarni izbori – saopštila je Republička izborna komisija na konferenciji za novinare.

Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, izjavio je da izbori protiču regularno uprkos „brojnim dezinformacijama u medijima i na društvenim mrežama”.

On je dodao kako su zabeležena samo dva ozbiljna incidenta – u Vranju, gde je jutros jedan birač pokušao da zameni listiće, i u Jagodini, gde je jedan alkoholisani građanin pravio nered na biračkom mestu. Na oba mesta izbori su prekinuti i biće ponovljeni – rekao je Đurđević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveća izlaznost, od 48,34 procenta, bila je u Vojvodini, a najmanja u Beogradu – 47,14 odsto.

U Novom Sadu je na birališta do 18 sati izašlo 45,71 odsto birača, u Nišu 43,69, a u Kragujevcu 49,28 odsto građana s pravom glasa.

Đurđević je najavio da će na sledećoj konferenciji za novinare, kad bude obrađeno 30 odsto biračkih mesta, biti objavljeni prvi preliminarni podaci o rezultatima glasanja, a očekuje se da će to biti posle 22 sata.

D. V.