1

Rekonstrukcija pruge Pančevo–Beograd brža nego što je planirano

Ruska kompanija „RŽD internešenel” saopštila je da je završila prvu fazu izgradnje drugog železničkog koloseka na pruzi Beograd–Pančevo. Precizirano je da je 7. juna prebačeno kretanje vozova na novi železnički kolosek na deonici koja vodi od Krnjače i Ovče i završava se na stanici Pančevo–Glavna.

Zahvaljujući tome, ruska kompanija koja izvodi radove predala je „Železnicama Srbije” na korišćenje trideset sedam novih skretnica i oko osam kilometara nove pruge.

„Ovo prebacivanje omogućiće da ’Železnice Srbije’ već sada mogu da koriste veći deo kompletne deonice za poboljšanje kretanja vozova između Beograda i Pančeva. To će doprineti i da ’RŽD internešenel’ pristupi realizaciji sledeće faze beovoz5građevinsko-montažnih radova, koja obuhvata remont veštačkih objekata i postojećeg železničkog koloseka”, piše u saopštenju ruske kompanije.

Inače, projekat modernizacije pruge Beograd–Pančevo u vrednosti od preko 90 miliona dolara realizuje kompanija „RŽD internešenel” na osnovu sredstava iz ruskog kredita odobrenog Republici Srbiji u iznosu od 800 miliona dolara. Kredit je odobren za rekonstrukciju postojećeg koloseka, izgradnju i elektrifikaciju novog koloseka na deonici dužine 16 km, kao i za izgradnju železničke infrastrukture duž trase.

M. G.