1

Razaranje obrazovnog sistema

DSS KZNStanje u obrazovanju i finansiranje škola bile su osnovne teme osvrta Demokratske stranke Srbije na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 6. oktobra.

– Prema novom Pravilniku o finansiranju osnovnih i srednjih škola, koji važi već mesec dana, Ministarstvo prosvete je odlučilo da pojedinim školama nisu potrebni stručni saradnici, i to pre svega pedagozi i školski psiholozi, a smanjena je norma i bibliotekarima. Nažalost, ne postoji nikakva strategija i dugoročno planiranje, a klјučne odluke se u Ministarstvu donose naprečac. Da bi se zaustavilo dalјe devastiranje obrazovnog sistema, DSS zahteva da se sporni pravilnici odmah stave van snage, kao i da se hitno krene u kreiranje novog koncepta usklađenog s nacionalnim interesima, a ne sa interesima Međunarodnog monetarnog fonda – rekao je Predrag Škalјak, potpredsednik Gradskog odbora ove stranke.

I Miladin Šakić, predsednik ovdašnjeg DSS-a, dodao je da je neshvatlјivo da se za potrebe obrazovanja u budžetu ne može naći novac, „a može za devet hilјada novih radnih mesta u javnom sektoru”, i to za lјude „sa sumnjivim diplomama i svakakvim biografijama”.

Z. Sp.