1

Radarski centri Bajša i Samoš deo projekta automatizacije

Pokrajinska vlada je odlučila da finansira nabavku Idejnog projekta za izradu studije izvodljivosti projekta automatizacije protivgradnog sistema na teritoriji AP Vojvodine – za radarske centre „Bajša“ i „Samoš“.

Za tu namenu iz tekuće budžetske rezerve biće izdvojeno 7,1 milion dinara, saopštila je Pokrajinska vlada. Ovim projektom se prvi put od osnivanja protivgradnog radarskog sistema u Vojvodini početkom ovog veka pokreće obnova i modernizacija dva od tri centra koji pokrivaju teritoriju Vojvodine.

Radarski centar u Samošu pokriva teritoriju od 775.000 hektara pretežno na području Banata od državne granice sa Mađarskom do područja beogradske opštine Palilula. Opremljen je Gematronik radarom od 2001.godine i dejstvuje sa 141 raketne stanice. To je inače prvi meteorološki radarski centar u Vojvodini.

Godinu dana kasnije aktiviran je radar iz iste klase u Bajši koji nadzire područje 715.000 hektara, kontroliše 148 raketnih stanica u 16 opština u zoni od Subotice do Kikinde, odnosno od Sombora do Bečeja.