1

Puštena u rad kanalizaciona mreža u Starčevu

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković pustili su u rad u utorak, 13. januara, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu sanitarnih otpadnih voda u Starčevu.bojan pajtic kud neolit starcevo pancevac

– Završen je jedan od najvećih pokrajinskih projekata, a to je kanalizacija u Starčevu. Prošle godine Pokrajinska vlada je finansirala izgradnju 89 kanalizacionih mreža širom Vojvodine zato što je to jedan od preduslova za privlačenje domaćih i stranih investicija, kao i za kvalitetan život lјudi u 21. veku – izjavio je Bojan Pajtić.

On je dodao da je, usled konfiguracije terena, nepostojanje kanalizacije u Starčevu predstavlјalo i ekološki problem zbog blizine Rafinerije i izlivanja septičkih jama. Zato je, prema njegovim rečima, bilo izuzetno važno da u mestu u kojem živi skoro osam hilјada lјudi (kao što je Starčevo) što pre bude izgrađena kanalizaciona mreža.

Pajtić je istakao i da je Pokrajinska vlada uložila 471 milion dinara u ovu investiciju jer je ocenjeno da je od neprocenjive važnosti za Starčevo, jedno od najvećih sela u Vojvodini.

PAJTIC STARCEVO_MG_9103 (64)On je dodao da je kanalizaciona mreža u Starčevu dugačka 44 kilometra, a da je njen najvažniji deo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Pajtić je rekao da je Pokrajinska vlada finansirala izgradnju kanalizacione mreže i u Kovačici i da će nastaviti da finansira takve radove širom Vojvodine.

– Ulagaćemo tamo gde se to najviše isplati – u industrijske zone, kanalizacione i vodovodne mreže i u drugu infrastrukturu koja je neophodna da bi se privreda razvijala i da bi lјudi bolјe živeli – dodao je Pajtić.

Petar Andrejić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i član Skupštine Mesne zajednice Starčevo, izjavio je da je zadovolјan zbog završetka kanalizacije u tom mestu.

– Izgradnjom kanalizacione mreže, prečistača otpadnih voda i potisnog voda mi smo kompletno završili infrastrukturu u Starčevu. Zahvalјujući tome ovo mesto će biti među retkima u široj okolini koja će biti potpuno komunalno uređena, što bi trebalo da bude standard u 21. veku – naglasio je on.

Nebojša Malenković, direktor Uprave za kapitalna ulaganja, odgovorio je na novinarska pitanja o tome zbog čega kasne završetak radova na novoj zgradi Zavoda za javno zdravlјe i rekonstrukcija Internog odelјenja i kakva je dalјa sudbina hale u Bagremaru.

Prema njegovim rečima, radovi na novoj zgradi Zavoda za javno zdravlјe i posle sedam godina još uvek traju zbog toga što je neophodno da se napravi trafostanica koja će snabdevati taj objekat strujom. Malenković je naglasio da taj posao ne može da krene bez saglasnosti Pavla Radanova, gradonačelnika Pančeva.

– Što se tiče rekonstrukcije Internog odelјenja bolnice, taj posao ne može da počne dok se prvo ne završi izrada idejnog i glavnog projekta. Oni treba da ponude odgovore na pitanja koje radove je neophodno obaviti i koliko će to koštati. Rad na tim projektima treba da bude završen do kraja februara i da dobijemo sve neophodne dozvole. Nakon toga preostaje da se obezbedi novac – objasnio je Malenković.

M. G.