1

Pucao u provalnika koji mu je ušao u kuću

Sudski proces koji će se uskoro u pančevačkom Višem sudu voditi protiv našeg osamdesetdvogodišnjeg sugrađanina Milka Laketića biće po mnogo čemu interesantan, jer će se na njemu nametnuti pitanje imamo li pravo na odbranu ako nas neko napadne nakon što nam je ušao u kuću.

Laketić je uhapšen jer je pucao iz pištolja za koji nije imao dozvolu u dvadesetpetogodišnjeg Damira K. iz Pančeva zbog toga što se, navodno, uplašio da je mladić došao da ga opljačka. Da li je to tačno i da li je to objašnjenje za taj tragični događaj – biće jasno kada se završi istraga, koja je, kako nam je rečeno u Višem javnom tužilaštvu, zbog četvoromesečnog štrajka advokata još uvek u toku.

ProvalnikJedino što se zasad zna jeste da je jedan metak pogodio pljačkaša u grudi i da ga je ekipa Hitne pomoći, koja je intervenisala nakon telefonskog poziva, zatekla kako leži na stomaku u lokvi krvi. Pošto mu je ukazana prva pomoć u pančevačkoj Opštoj bolnici, on je hitno prebačen na Odeljenje intenzivne nege Druge hirurške klinike u Beogradu. Na sreću, tamo se ispostavilo da nije teško povređen i da mu život nije ugrožen, pa se po njega sve dobro završilo.

Naš sagovornik, koji je dobro obavešten o ovom slučaju, izjavio je da je mladić u koga je Laketić pucao prvo dugo kucao na vrata njegove kuće, a da je onda, kad je video da se niko ne javlja, obio bravu na prozoru i ušao u kuću.

– Nakon toga je prišao krevetu na kome je spavao Laketić, uhvatio ga jako rukama za grudi i viknuo: „Zašto ti ne otvaraš?”. Laketić je tada u strahu za svoj život uzeo pištolj, pucao u njega i pogodio ga. Ako postoji školski primer nužne odbrane, onda je to ovaj događaj. Postavlja se pitanje koga bi trebalo da sud štiti u ovom slučaju. Provalnika od napadnutog ili sve nas od provalnika ako se usude da nam noću uđu u kuću? Laketić će po svemu sudeći odgovarati zbog nelegalnog posedovanja oružja, jer nije imao dozvolu, ali ipak, on nije s pištoljem otišao u provalnikovu kuću, već je provalnik ušao u njegovu kuću i bio na tuđem posedu – rekao je naš sagovornik.

M. G.

opsirnije1