1

Proverite rizik od nastanka osteoporoze

Aparat za merenje gustine kostiju će do kraja decembra obići sve ambulante u opštini Kovačica kako bi svim sugrađanima bilo omogućeno da provere rizik od nastanka osteoporoze.

Osteoporoza dovodi do krtosti kostiju koja nastaje kao posledica smanjenja gustine, kao i promene u strukturi kosti. Svaka druga žena i svaki peti muškarac je u riziku da doživi prelom koji je posledica osteoporoze.

– Jedna od novina u radu Doma zdravlja Kovačica ogleda se u tome da će sve zdravstvene stanice u određenom vremenskom periodu imati do kraja godine imati ovaj aparat, a građani će telefonskim putem moći da zakažu i urade ovaj pregled – navodi dr Dragan Josifović, direktor DZ Kovačica.

Od 20. do 24. novembra aparat za merenje gustine kostiju biće u Zdravstvenoj stanici „Idvor”, u Zdravstvenoj stanici „Samoš” od 27. novembra do 1. decembra , potom od 4. do 8. decembra u Zdravstvenoj stanici „Padina”, u Zdravstvenoj stanici „Debeljača” od 11. do 15. decembra i od 18. do 22. decembra u Zdravstenoj stanici u Crepaji.

Dr Dragan Josifović navodi da je pored približavanja usluge cilj ove akcije i prevencija patoloških preloma kod žena, gde se dijagnostikuje osteoporoza odnosno osteopenija.

(Ovaj tekst je deo projekta „Info kutak” koji je finansijski podržala Opština Kovačica)