1

Promocija knjige u Crepaji

Pesme i priče iz Banatske ravnice“, knjiga koju je izdao Dom kulture „Mita Živkov Lala“ iz Crepaje, a čije je izdavanje sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu javno formisanje i odnose sa verskim zajednicama, predstavljena je 10. decembra okupljenima u svečanoj sali MZ u Crepaji.

Nikola Kosovac, direktor DK, navodi da su u pitanju dela dvanaest autora iz Crepaje čija su dela inspirisana životom u Banatu.

Jasmina Isajlov, jedan od autora navodi da je inspiraciju za svoje stvaralaštvo našla u tradiciji, i da je pisala o običajima, i dugim crepajačkim rezanicma, koji su, kako navodi, nekada zaista postojali.

Nikola Petkov, poznati karikaturista, dobitnik Srebrnog Pjera, čija su razmišljanja i zapažanja takođe našla mesto u ovoj knjizi navodi da ljudi prosto imaju potrebu da svoje misli zapisuju, i da krajnji rezultat koji je u vidu knjige pred nama, uopšte nije loš.

Dušan Genc je takođe jedan od autora, a značaj knjige opisuje kroz različite poglede na svakodnevicu i prošlost, ali i činjenicu da su svi ovi pogledi manje više usmereni ka tradiciji.

Čekajući drugo izdanje, važno je napomenuti značaj koji ova zbirka ima. A možda bude i dodatan podstrek onima koji još uvek stvaraju u tišini.

(Ovaj tekst je deo projekta „Info kutak” koji je finansijski podržala Opština Kovačica)