1

Problem vrućina, ali i visoko zračenje

Republički Hidrometeorološki zavod objavio je tzv. crveni alarm za narednih nekoliko dana za Pančevo i južni Banat, što je, prema objašnjenju stručnjaka, upozorenje na mogućnost ekstremno visokih temperatura, opasnih vremenskih uslova i za ljude i za životinje, kao i na mogućnost da dođe do saobraćajnih nesreća, problema u snabdevanju električnom energijom i požara.

Najugroženije kategorije su hronični bolesnici, lica koja uzimaju neke lekove i meteoropate.

VRUCINEPoseban problem je to što je nad Pančevom već danima izuzetno visok stepen sunčevog zračenja. Na sajtu RHMZ-a može se videti da je ono nad našim gradom od početka ove nedelje svakodnevno bilo između 150 i 190 vati po metru kvadratnom, ili samo deset manje od maksimalnog. Iz priloženih tabela se jasno vidi i da je ono najjače bilo oko 13 sati, a da je počinjalo da opada tek nakon 17 sati.

Zbog toga bi oni koji u najtoplijem periodu dana moraju da borave na suncu morali da nose šešire ili kape i naočare za sunce, a trebalo bi i da im koža bude pokrivena odećom od laganog pamučnog materijala svetlih boja. Nepokriveni delovi kože moraju biti zaštićeni kremom sa što višim stepenom zaštite jer postoji mogućnost da dođe do opekotina.

Na sajtu euromelanoma.org/serbia, koji su pokrenuli dermatolozi iz više evropskih zemalja u borbi protiv raka kože, može se pročitati da su od visokog sunčevog zračenja najugroženiji oni koji imaju svetao ten ili kožu koja lako izgori, ljudi koji su izgoreli na suncu bilo kada tokom detinjstva ili u kasnijem periodu, kao i oni koji provode mnogo vremena na suncu ili koriste solarijume. Pod velikim rizikom su i oni koji imaju više od 50 mladeža na koži, stariji su od 50 godina, imaju nekoga u porodici ko je imao rak kože, kao i oni kojima je presađen neki organ.

M. G.