1

Prikazani filmovi o ženama sa invaliditetom

Uspešne umetnice, sportistkinje, majke

Priče o životu bez patetike

hro02Filmovi iz arhive filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan – uhvati film”, koji se već devet godina održava u Novom Sadu, prikazani su prošlog četvrtka, 24. jula, u Kulturnom centru Pančeva.

Program pod nazivom „Filmovi koji menjaju perspektivu” održava se u okviru filmskog karavana koji organizuje Kreativno-afirmativna organizacija „Parnas” iz Novog Sada.

Prema rečima koordinatorke ovog projekta Milese Milinković, cilj je da se javnost upozna sa životom žena sa invaliditetom.

– Kroz ove filmove želeli smo pokažemo da i invalidi žive normalno, samo imaju potrebu za dodatnom društvenom podrškom. Priče o ovim ženama ispričane su bez patetike i dokazuju da one mogu biti dobre majke, odlične plesačice, i da mogu učiniti sve što zamisle – rekla je Milesa Milinković.

Malobrojna publika mogla je da pogleda tri kratka filma o zanimljivim i uspešnim ženama sa invaliditetom: „Na vrhovima točkova”, „Neke devojke su veće od drugih” i „Trenutak radost”. Slađana Radenković iz Mramorka učestvovala je u snimanju filma „Trenutak radost” o svakodnevnom životu četiri majke i preprekama na koje su one nailazile tokom materinstva.

Projekat je podržala i Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva. Ona je izjavila da lokalna samouprava razume potrebe žena sa invaliditetom, ali da to ipak nije dovoljno.

– Kao odbornica sam više puta podnosila amandmane i ukazivala na potrebu približavanja ustanova zdravstvene zaštite ženama sa invaliditetom. Očekujem da će Skupština usvojiti Akcioni plan za poboljšanje položaja žena i rodne ravnopravnosti, kako bi one imale jednake mogućnosti – zaključila je Milica Todorović.

Nakon projekcija u Pančevu filmovi će biti prikazani u još osam gradova u Srbiji.

Ivana Predić