1

Prerano za konačan sud o smrti pacijentkinje

BOLNICAJoš uvek je prerano da se kaže da li je u slučaju šezdesettrogodišnje žene iz Deliblata koja je umrla prošle nedelje nakon što je šest sati čekala na prijemnom odeljenju pančevačke bolnice bilo lekarske greške.

Iako su svoj sud o ovom slučaju dali lekari članovi Komisije za unutrašnji nadzor, formirane prošlog petka po naredbi doktora Nebojše Tasića, direktora Opšte bolnice, on je procenio da poslednju reč ipak moraju da daju više instance.

– Izveštaj Komisije je takav da sam zaključio kako imam obavezu da o njemu obavestim Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Republičku zdravstvenu inspekciju. U dopisu koji sam uputio republičkom zdravstvenom inspektoru  zatražio sam da Ministarstvo zdravlja formira stručnu komisiju za tzv. spoljašnji stručni nadzor koja će ispitati ovaj slučaj. Smatram da će samo ta komisija moći da na ovaj slučaj stavi tačku. Tako mislim zato što su se zbog izveštavanja medija o ovom slučaju u velikoj meri podigle tenzije i izveštaj komisije za unutrašnji nadzor koju sam formirao prošle nedelje neće biti dovoljan da one popuste. Zato mislim da postupak treba da bude premešten na višu instancu, jer će samo tako konačna odluka imati pravu pravnu težinu – izjavio je doktor Tasić i dodao da o izveštaju komisije za unutrašnji nadzor pančevačke bolnice formirane povodom iznenadne smrti pacijentkinje ne može da govori niti da daje medijima nikakve izjave.

Objasnio je kako ne može da otkriva detalje s obzirom na to da su pančevačka policija i Osnovno javno tužilaštvo počeli prikupljanje sve dokumentacije koja ima veze sa ovim slučajem. Nakon uvida u nju biće odlučeno da li će povodom ovog slučaja biti pokrenut istražni postupak.

M. G.

opsirnije1