1

Predrag Patić, član Gradskog veća – Preporuka građanima: ugradite kalorimetre

Član Gradskog veća zadužen za stambeno-komunalne poslove Predrag Patić preporučio je svim našim sugrađanima koji koriste daljinsko grejanje da još jednom razmisle o ugradnji kalorimetara u svojim stanovima.

On je objasnio da to savetuje zato što će građani samo tako moći da imaju potpuni uvid u to kolika je njihova potrošnja kada počne ovogodišnja grejna sezona i da uštede.

Na konferenciji za novinare održanoj 2. septembra on je istakao da je gradska vlast odlučila da zainteresovanima za ugradnju kalorimetra omogući da to učine i tokom grejne sezone, dok je sistem daljinskog grejanja pod pritiskom, bez obzira na zainteresovanost ostalih stanara, što ranije nije bio slučaj.

– Posebno bih naglasio da je izmenama postojeće gradske Odluke o isporuci toplotne energije predviđena i mogućnost da građani tokom najhladnijih meseci plaćaju 60 odsto računa za grejanje, a ostatak će moći da izmire do iduće grejne sezone. Pored toga, predviđeno je i da grejna sezona počne 15. oktobra i traje do 30. aprila. Međutim, ako od 1. oktobra temperatura dva dana zaredom bude niža od 12 stepeni, „Grejanje” će morati ranije da počne da greje stanove. Isto će važiti i na kraju grejne sezone. Ako dva dana u kontinuitetu temperatura bude niža od 12 stepeni, grejanje će se produžiti do 15. maja. Novine su i to što će u danima vikenda grejanje počinjati u šest, a ne u sedam sati, kao što je to bilo prethodnih godina – dodao je Patić.

Podsećamo, „Pančevac” je u nekoliko navrata najavio da će od ovogodišnje grejne sezone građani plaćati račune za grejanje koji će biti uvećani samo tokom nekoliko najhladnijih meseci, a da će im u ostatku godine na kućne adrese stizati samo tzv. fiksni deo računa, koji će iznositi nekoliko hiljada dinara.

Za one koji koriste daljinsko grejanje povoljna okolnost je i to što će od ove jeseni imati mogućnost da, ako ne budu mogli da redovno plaćaju račune, uz sporazum sa JKP-om „Grejanje”, izmire svoje obaveze u nekoliko rata do sledeće grejne sezone.

Mihajlo Gligorić