1

Požarevljanin i Beograđanin novi tužioci u Pančevu

SUDBojan Bojić iz Požarevca i Aleksandar Đorđević iz Beograda imenovani su za nove vršioce dužnosti višeg i osnovnog tužioca u Pančevu.

Time je nastavljena dosadašnja praksa da se za rukovodeće funkcije u pravosuđu u našem gradu ne biraju ljudi iz Pančeva, već iz drugih sredina.

Poslednjih pet godina, od početka 2010. godine, na čelu Višeg i Osnovnog tužilaštva u našem gradu bile su Beograđanke Gordana Čolić (i dalje ostaje u Pančevu, ali kao zamenik tužioca) i Ana Borović (vraća se u Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu).

Podsećamo, tužioci obavljaju najvažnije i najodgovornije funkcije u pravosuđu. Oni su ovlašćeni da rukovode predistražnim postupkom, odlučuju o početku krivičnog gonjenja osumnjičenih ili odlaganju tog postupka, sprovode istražne postupke, zaključuju sa osumnjičenima sporazume o svedočenju i priznanju krivice, podnose žalbe itd. Kad se tome doda da pripadnici policije ne mogu da preduzmu nijednu radnju dok to od njih ne zatraži javni tužilac ili je ne odobri ukoliko su je oni inicirali, jasno je da su tužioci najvažnije karike u borbi protiv kriminala.

M. G.