1

Povratak balerine Lidije Novaković iz SAD

Naša sugrađanka Lidija Novaković, balerina Pozorišta na Terazijama, nedavno se vratila iz Amerike, gde je pohađala tronedeljni kurs plesa u prestižnoj školi „Džejkobs Pilou”. Stipendiju je dobila prošle godine na audiciji održanoj u pomenutom pozorištu.

– Svakog dana sam vežbala po 12 sati. Imala sam priliku da prisustvujem predavanjima iz istorije mjuzikla, pevačkim časovima, kao i časovima plesa raznih pravaca: klasičnog, savremenog i džez baleta – rekla je Lidija za „Pančevac”.

Balerina Lidija Novaković

Lidija Novaković

Kurs je pohađalo dvadeset četvoro plesača iz Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Francuske, Paragvaja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Časove je držao Čet Voker, direktor škole i poznati brodvejski koreograf i reditelj. Škola „Džejkobs Pilou” je dom najstarijeg američkog festivala plesa, koji se svake godine održava u isto vreme kad i kurs za mlade umetnike iz celog sveta.

– Jednom nedeljno smo imali časove s najboljim svetskim plesačima koji su nastupali na festivalu. Na kraju smo i mi na otvorenoj sceni škole, na „Džez hepeningu”, prikazali sve što smo naučili za to vreme – objašnjava balerina.

Posle završenog kursa Lidija je otišla u Njujork, u „Brodvej dens centar”.

– Rad na sebi je najbolja investicija, koja na više načina unapređuje osobu i kao čoveka i kao umetnika. Ovo je bila jedinstvena prilika za mene i nisam želela da propustim šansu da posetim Brodvej, pa sam uplatila u njihovoj školi časove, koji su trajali dve nedelje. Tamo sam se susrela sa stilovima kao što su horton, samba afro-brazilijan i džez-fank, koje ne bih mogla da naučim u Srbiji jer ovde nisu zastupljeni – kaže Lidija i dodaje da je prisustvovala izvođenjima brojnih predstava, a najveći utisak na nju ostavili su „Pippin”, „Matilda” i „Once”.
S. Prvulj