1

Voda ispravna za upotrebu

Poslednje analize Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Zavoda za javno zdravlje Pančevo pokazale su da je voda za piće u Pančevu ispravna – saopšteno je na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vrednosti trihalometana u vodi su se spustile znatno ispod dozvoljene granice od 100 mikrograma po litru i sada se kreću od 0,7 do 4,13 mikrograma – izjavila je vodadirektorka „Vodovoda” Milica Radovanović.

Cisterne s vodom će početi da se povlače sa ulica nakon 15 sati kako bi se građanima dalo vremena da čuju ovu informaciju – izjavio je gradonačelnik Pavle Radanov, koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je najavio da će već sutra zatražiti od policije, tužilaštva i pančevačkog odeljenja BIA da ispita čitav slučaj.

Radanov je podsetio kako je zabrana konzumiranja vode u petak usledila nakon što je Zavod za javno zdravlje Pančevo dostavio podatke o prekoračenju vrednosti trihalometana na pojedinim mestima u mreži i u rezervoaru „Vodovoda”.

– Nedopustivo je da rezultati u petak budu takvi, a da danas budu znatno niži i da se 100.000 građana dovodi u neprijatnu situaciju. Jasno je da su građani izgubili poverenje u lokalnu samoupravu, „Vodovod” i pančevački zavod. Zbog toga će biti otvoreno pitanje odgovornosti za ovu situaciju s vodom, a ja ću lično insistirati da Skupština Pančeva raspravlja o mojoj političkoj, pa i krivičnoj odgovornosti ako je ima. To isto važi i za direktorke „Vodovoda” i Zavoda za javno zdravlje – izjavio je Radanov.

Mica Sarić Tanasković je rekla da su trihalometani posledica hiperhlorisanja tokom aprila i pojave organskih materija u vodi za piće nakon toga.

– Tada je na sastanku sa sanitarnim inspektorom dogovoreno da „Vodovod” ispere mrežu, naročito kod vrtića i škola, ali imam dokument u kome direktorka preduzeća navodi da to neće biti učinjeno. Najveća koncentracija izmerena je tamo gde je potrošnja najmanja i gde ispiranja nije bilo – izjavila je direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Milica Radovanović, direktorka „Vodovoda”, izrazila je sumnju u rezultate analiza pančevačkog zavoda od petka.

– Kako je moguće da oni u našem rezervoaru izmere 168 mikrograma, a da mi iste večeri dobijemo rezultate analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u kojima se navodi kako je u tom istom rezervoaru nađeno 29,75 mikrograma trihalometana? – upitala je Radovanovićeva.

Radanov je direktorki „Vodovoda” naložio da ubuduće analize kvaliteta vode paralelno rade pančevački i beogradski zavod i Institut „Batut”.

D. V.
Vanredna sednica Skupštine grada već u utorak ili sredu?

VODOVOD FILTER STANICA IMG_5588 (25)4Vanredna sednica Skupštine grada posvećena samo jednoj temi, situaciji posle novih problema s pančevačkom vodom za piće, biće održana narednih dana – dogovoreno je na sastanku predstavnika većine odborničkih grupa koji je održan danas u zgradi Gradske uprave.

Kako „Pančevac” saznaje, postoji čak mogućnost da ova vanredna sednica bude održana već u sledeći utorak ili sredu.

Z. Sp.
Rezultati analiza vode ipak sutra u podne

C360_2015-06-06-21-59-03-719– Gradski štab za vanredne situacije će na sutrašnjoj sednici odlučiti o tome da li će voda biti proglašena ispravnom ili ćemo uvesti vanrednu situaciju u Pančevu – izjavio je večeras za „Pančevac” gradonačelnik Pavle Radanov, koji je i komandant ovog štaba.

– Do sutra u podne će stići rezultati analiza vode koje rade Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i Zavod za javno zdravlje Pančevo. Ako koncentracije trihalometana u vodi budu ispod dozvoljene granice, saopštićemo građanima da mogu ponovo da koriste vodu, a u suprotnom ćemo proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji Pančeva – rekao je Radanov nakon večerašnje sednice Štaba za vanredne situacije.

On je dodao kako se očekivalo da će analize stići večeras do ponoći, ali su ove tri zdravstvene institucije saopštile da im treba više vremena kako bi obradile uzorke vode s većeg broja punktova na mreži i u rezervoarima pančevačkog „Vodovoda”.

Tržišna inspekcija je danas obišla jedan broj velikih i manjih trgovina u gradu i nigde nije utvrđeno da ima nestašice flaširane vode ili da su trgovci podigli cene – naveo je Radanov i dodao da su građani pozvani da svaki pokušaj zarade na nestašici pijaće vode u Pančevu prijave Štabu za vanredne situacije i prilože fiskalni račun kao dokaz.

Pančevci se od sinoć pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni raspoređenih na 13 punktova u gradu i selima koja su priključena na gradski vodovod.

D. V.
Sutra dogovor o vanrednom zasedanju Skupštine

SNS -vodaZbog alarmantne situacije s vodom za piće Gradski odbor Srpske napredne stranke podneo je inicijativu za održavanje vanredne sednice Skupštine grada, koju je svojim potpisima podržalo 30 odbornika – najavio je Željko Sušec, predsednik GO SNS-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

On je pozvao sve političke stranke da se priključe ovoj inicijativi jer je u pitanju interes građana, a već koliko za sutra, nedelju, 7. jun, najavio je sastanak predstavnika svih gradskih odbora, kome će prisustvovati i zaštitnik građana.

– Ako se ispostavi da lokalna samouprava ne može da reši ove probleme s vodom, zatražićemo pomoć od Vlade Srbije, premijera i svih republičkih institucija, a s Ministarstvom zdravlja smo već stupili u kontakt. Ovo ne sme da se ponovi više nikada, jer smo onda svi osuđeni na propast – rekao je Sušec.

On je ovu situaciju nazvao „neoprostivom”, naročito posle sličnih događaja sredinom aprila, a za direktorku „Vodovoda” je rekao da je „ona već smenjena” i da „tu nema govora”, kao što će biti smenjeni i svi ostali koji su odgovorni.

Z. Sp.

opsirnije1
Smeniti direktorku „Vodovoda” i gradonačelnika

Liga keljevicLiga socijaldemokrata Vojvodine zahteva momentalnu smenu Milice Radovanović, direktorke „Vodovoda”, i ostavku gradonačelnika Pavla Radanova zbog višenedeljnog prikrivanja informacija o katastrofalnom kvalitetu pijaće vode.

Na današnjoj konferenciji za novinare odbornik Vladan Keljević je izjavio:

– Gotovo puna dva meseca od kada smo prvi put bili obavešteni da voda u našem gradu nije za piće, odnosno još od 15. aprila, radi se na tome da se ova stvar zataška. Ako to što Pančevci danas, na 30 stepeni, nemaju pijaću vodu nije dovoljan razlog za smenu Milice Radovanović, direktorke „Vodovoda”, i ostavku gradonačelnika Pavla Radanova, šta onda jeste?

Keljević je podsetio da voda u Pančevu nije ni za piće ni za kuvanje zbog povećane koncentracije trihalometana i najavio da će LSV pokrenuti inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o smeni.

S. Prvulj

opsirnije1
Večeras rezultati analize vode sa Instituta „Batut”

VODOVOD FILTER STANICA IMG_5588 (16)3Gradonačelnik Pavle Radanov obaveštava građane da će Zavod za javno zdravlje Pančeva, koji ima ugovor s „Vodovodom” o ispitivanju kvaliteta pijaće vode i na osnovu čijih nalaza je data zabrana za konzumiranje, danas oko 14 sati zajedno sa Institutom „Batut” iz Beograda, koji vrši tzv. superanalizu, uzeti uzorke i uraditi novu analizu.

Rezultati se mogu očekivati kasno večeras, oko ponoći. Ukoliko superanaliza pokaže da je voda ispravna, biće izdato saopštenje da je ponovo dozvoljena za piće. Štab za vanredne situacije će sve vreme zasedati i čekati rezultate.

Z. Sp.
Raspored cisterni s pijaćom vodom

CISTERNEŠtab za vanredne situacije je saopštio da su već postavljene cisterne s pijaćom vodom na Kotežu, na Tesli i kod MZ „Vojlovica”.

Još jedna će na po dva sata biti na raspolaganju stanovnicima Starčeva i Omoljice. Najpre se od 23 sata do 1 po ponoći ispred Mesne zajednice u Starčevu vodom mogu snabdeti građani tog sela, a od 1 do 3 sata ujutro cisterna će biti ispred Mesne zajednice u Omoljici.

Dve cisterne su trenutno na punjenju u Beogradu, a jedna od njih će ići u Banatski Brestovac. Druga će biti raspoređena prema potrebama.

Do jutra će biti postavljeno pet vatrogasnih cisterni: kod crkve na Misi, na Sodari, kod kružnog toka na Kotežu 1, na Strelištu i ispred Gradske uprave.

Pet cisterni koje šalje Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije rasporediće se tokom jutra kad budu stigle, a građani će o lokacijama na kojima će se nalaziti biti na vreme obavešteni.

Miodrag Milošević, član Štaba, izjavio je da će sutra iz Inđije stići plastična burad, koja će biti raspoređena na punktovima na Misi i Strelištu.

D. V.
Voda ponovo nije za piće

voda 2Voda u Pančevu od danas ponovo nije za piće i pripremanje hrane, ovog puta zbog pojave hemijskog jedinjenja trihalometana – saopštio je gradonačelnik Pavle Radanov na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije. On je dodao da će tokom noći biti raspoređeno pet cisterni sa čistom vodom u gradu i selima koja su priključena na gradski vodovod, a do sutra se očekuje da stigne još cisterni.

Trihalometani su hemijsko jedinjenje koje ne može izazvati nikakve akutne probleme kod građana, ali bi njegovo duže unošenje u organizam moglo dovesti do štetinih posledica – izjavila je Mica Sarić Tanasković, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, i dodala da je upozorenje da se voda ne koristi dato preventivno i da je prisustvo trihalometana u vodi primećeno u današnjim analizama, čiji su rezultati stigli oko 14 sati. Direktorka Zavoda nije mogla da kaže šta je izvor najnovijeg zagađenja vode, već je navela da će to utvrditi Institut „Batut”.

JKP „Vodovod” je svojim internim analizama tokom prepodneva utvrdio da s vodom nešto nije u redu i o tome je odmah obavestio Zavod za javno zdravlje – rekla je direktorka tog preduzeća Milica Radovanović i dodala da je tokom dana, nakon konsultacija sa sanitarnim inspektorom i Zavodom, počelo ispiranje vodovodne mreže u nameri da se koncentracija trihalometana smanji.

Problema sa snabdevanjem vodom u Pančevu bilo je i krajem aprila i to zbog pojave bakterija u rezervoarima „Vodovoda”, što je dovelo do kasnijeg hiperhlorisanja vode, pa je ona zabranjena za piće. Uzroci tog slučaja još se ispituju.

Miodrag Milošević iz Štaba za vanredne situacije rekao je da će cisterne sa čistom vodom biti raspoređene na istim lokacijama kao i prošlog puta.

Naredna sednica Štaba biće održana sutra i tada će biti objavljene najnovije informacije o ovom slučaju.

D. V.