1

Kako ti je kad je tesno… tesno

tesno za sajt 1Na izložbi likovnog salona „30 x 30” Kulturnog centra Zrenjanina „Tesno… kako ti je kad je tesno… tesno”, koja je otvorena juče u Galeriji savremene umetnosti, mogu se videti radovi sto sedamdeset dvoje umetnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Kine, Australije, Mađarske, Italije, Bugarske, Egipta, Turske i Slovačke. Stvaraoci su, kao i deset godina unazad, bili pozvani da se izraze vodeći računa o zadatim dimenzijama (30 x 30), a ovom prilikom i o neobičnoj temi.

– Kada je napadnuta kultura, napadnut je i čovek, a ovo je vreme u kojem čovek nije vredna kategorija i kvaliteti koje nosi u sebi nisu dobrodošli za one što određuju njegovu sudbinu – rekao je slikar Milutin Mićić, autor projekta „30 x 30”.

opsirnije1
Finansiranje kulture u Pančevu

PREDSTAVA FATMA

„Ex teatar fest” – jedna od manifestacija koja se finansira iz budžeta Pančeva

Budžetom za 2016. godinu za kulturu je određeno oko 255 miliona dinara. Od tog iznosa skoro polovina (oko 125 miliona) otići će na plate zaposlenih u kulturnim ustanovama na celoj teritoriji Pančeva, kao i za prateće doprinose i naknade. Za programske aktivnosti predviđeno je 27 miliona dinara, a za konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture – 5,4 miliona. Grad Pančevo finansira i inovativne programe kulturnih institucija s dva miliona dinara, podržava izuzetne pojedince (uglavnom je reč o umetnicima koji dobiju poziv da predstavljaju naš grad u inostranstvu, za put, kotizaciju i sl.) sumom od milion dinara i stara se o doprinosima za samostalne umetnike/stvaraoce (milion i po dinara).

opsirnije1