1

Starčevo, Omoljica i Dolovo dobijaju nove sportske hale?

I dok stanovnici pojedinih pančevačkih sela, poput Kačareva, Novog Sela i Jabuke, uživaju u blagodetima korišćenja sportskih hala, u preostalih šest mesta dosad nije bilo ni pomisli na izgradnju te vrste objekata.

A to i te kako ima smisla, posebno u mnogoljudnijim sredinama – Starčevu, Omoljici i Dolovu.

Ipak, nedavno je osvanula optimistična vest – JP Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva, u saradnji s pomenutim mesnim zajednicama, započela je poslove na izradi projekata za izgradnju tih objekata.

J. F.
„Gašini akordi” u subotu

1Jedanaesti međunarodni Festival akustične gitare „Gašini akordi” biće održan u subotu, 17. decembra, u Domu kulture u Starčevu, a ulaz je besplatan.

Program će u 20 sati revijalnim nastupom otvoriti poslednji pobednik – pančevački sastav „Gitarta”. Naredni trenuci biće posvećeni prerano preminulim muzičarima i umetnicima, što je i jedna od specifičnosti ove manifestacije.

Potom će uslediti glavni, takmičarski deo, kada će se predstaviti deset odabranih izvođača iz Pančeva, Beograda, Vrbasa, Kule, Jagodine i Arilja, kao i iz Hrvatske. Svako od njih izvešće najviše tri numere i moći će da se nadmeće u konkurencijama za najbolju interpretaciju i autorsku pesmu. Dok stručni žiri bude većao, nastupiće još jedan od prethodnih slavodobitnika – Miki Solus iz Zagreba, danas jedan od poznatijih regionalnih kantautora.

Ovogodišnji „Gašini akordi” biće okončani tako što će svaki član komisije obelodaniti svoje glasove, a naposletku će najboljima biti uručene nagrade.

J. F.
Aleksandru treba hitno pomoći u borbi protiv leukemije

Aleksandar Stankovic 2Aleksandar Stanković, dvadesetčetvorogodišnjak iz Starčeva, pre nešto više od mesec i po suočio se sa strašnom istinom – nakon pet dana povišene temperature i potom isto toliko vremena provedenog u pančevačkoj bolnici, u beogradskom Kliničkom centru ustanovljena mu je akutna leukemija.

Teška i podmukla bolest se kod ovog, do juče potpuno zdravog mladića pojavila gotovo preko noći, a sada mu predstoji grčevita borba za izlečenje, koje pritom nije nimalo jeftino. U ovakvoj situaciji za mladog Stankovića i njegovu porodicu svaka, pa i najmanja pomoć nasušna je kao kap vode u pustinji.

Neophodna mu je donacija trombocita A pozitivne i A negativne krvne grupe, pa svi koji žele da doniraju krv, treba da se jave na kontakt-telefon 063/77-22-686. Oni koji bi da pomognu na razne druge načine, treba da kontaktiraju sa Aleksandrovim ocem Predragom (060/66-33-562).

opsirnije1
U subotu „Starčevačka tamburica”

Starcevacka tamburica 16 najava sajtŠesnaesti Međunarodni festival malih tamburaških orkestara „Starčevačka tamburica” biće održan u subotu, 29. oktobra, od 19 sati, u Domu kulture.

Ove godine će na jednoj od najprestižnijih muzičkih manifestacija u regionu nastupiti sastavi iz Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije.

J. F.
Slovenac i Pančevci pobednici „Gašinih akorda”

GASINI AKORDI_MG_0002

Deseti Festival akustične gitare „Gašini akordi” okončan je u petak, 16. januara, u starčevačkom Domu kulture uz učešće devet sastava iz zemlje i inostranstva.

Na kraju je u kategoriji interpretacija mladi pančevački kvartet „Gitarta” pobedio sa 47 poena, za dlaku ispred beogradskih sastava „Magic Twins” (46 poena) i „Krčmarice” (43 poena). I kada je reč o nadmetanju za autorsku pesmu, bilo je isto tako tesno – pesma „Ko na cesti, so doma” Džerija Mažgona iz Maribora trijumfovala je s bodom prednosti ispred zagrebačkog umetnika pod pseudonimom ČudNoReĐe.

Festival je organizovao Kreativni kulturni klub uz pomoć Doma kulture i generalnog pokrovitelja – Grada Pančeva.

J. F.

opsirnije1
Finale „Gašinih akorda”

Jubilarno, deseto izdaOtvoreni Gasininje Festivala akustične gitare „Gašini akordi” biće nastavljeno u petak, 16. januara, od 20.30 u maloj sali Doma kulture u Starčevu.

Na programu je finalno veče, kada će se u takmičarskom delu nadmetati deset odabranih akustičnih sastava. Tom prilikom, pored talentovanih muzičara iz okoline, nastupiće i gosti iz Beograda, Novog Sada i Kule, kao i iz Slovenije i Hrvatske. Svi oni moći će da izvedu tri pesme po sopstvenom izboru, nakon čega će revijalno svirati najbolji prošlogodišnji sastav – grupa „Arsenik”.

U međuvremenu će sedmočlani žiri, s poznatim rok kritičarem Aleksandrom Žikićem na čelu, birati najbolje u kategorijama interpretacije i autorske pesme, dok će pravo glasa imati i publika. Na kraju će rezultati biti javno predstavljeni po evrovizijskom modelu.

Organizatori – Kreativni kulturni klub i Dom kulture Starčevo – obezbedili su nagrade za pobednike, a generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo.

J. F.
Otvoreni „Gašini akordi”

Otvoreni GasiniFestival akustične gitare „Gašini akordi” otvoren je po deseti put u petak, 26. decembra, u pabu „Neolit” u starčevačkom Domu kulture. Te noći je, u organizaciji Kreativnog kulturnog kluba, održano revijalno veče, a u izuzetno pozitivnoj atmosferi nastupio je veliki broj izvođača.

Program su pričom o istorijatu manifestacije započeli pi-ar festivala i gitarista Željko Tođeraš Tođa i čuveni otorinorokenrolog Branislav Đeković Đeka, a potom je pisac Darko Ješić posvetio kraći omaž nedavno preminulom starčevačkom muzičaru i slikaru Peri Poljaku.

U nastavku, u muzičkom delu večeri, nastupili su prošlogodišnji pobednici „Gašinih akorda” – sastav „Arsenik”, tačnije Ivan Angelevski Ika (gitara) i Dušan Arsić Grinja (vokal), kao i drugoplasirani „Kreativni nered”. Šlag na torti bio je koncert mladog i energičnog beogradskog sastava „Trn u oko”, koji se ubrzo pretvorio u sešn, a na bini su se, pored navedenih, našli i članovi benda „Rezervni plan”.

J. F.
Večeras jubilarni „Gašini akordi”

Gasini akordiJubilarno deseto izdanje Festivala akustične gitare „Gašini akordi” biće otvoreno večeras u 20.30 u pabu „Neolit” u starčevačkom Domu kulture.
Tada će biti upriličeno revijalno veče, koje će otvoriti pi-ar festivala Željko Tođeraš. On će podsetiti prisutne i na istorijat manifestacije. Odmah zatim biće priređen omaž u čast poznatog starčevačkog umetnika Pere Poljaka, a potom će nastupiti najbolji prošlogodišnji sastavi – grupe „Arsenik” i „Kreativni nered”.
Nakon toga će uslediti celovečernji koncert beogradskog sastava „Trn u oku”.
J. F.