1

Otvorena dvadeset osma „Slaninijada”

Svi gurmanski putevi od danas vode u Kačarevo. Zna se i zašto – nešto iza podneva otvorena je dvadeset osma „Svetska slaninijada”, koja će se odvijati u naredna tri dana, tačnije do nedelje, 15. februara, u 18 sati.

SlaninijadaNakon kraće najave i priče o nastanku i istorijatu najstarije gastro-turističke manifestacije na ovim prostorima, Nenad Šaletić je u ime organizatora pozdravio sve goste i zvanično označio početak ovogodišnje „Slaninijade”. Usledilo je proglašenje najbolje slanine u nekoliko kategorija, a 187 pristiglih uzoraka ocenjivao je stručni žiri. Tako je u konkurenciji domaće slanine pobedio Ivica Ćulibrk iz Novog Sela, najbolju zanatsku imao je SZR „Brković” iz sela Kačer kod Užica, industrijsku – SZR „Burjan” iz Pančeva, najdeblju – Nikola Dotlić, a nagradu za slaninu od mangulice poneo je Mile Filipovski (poslednja dvojica su Kačarevci).

I narednih dana, između 8 i 20 sati, u sportskoj hali i na centralnom seoskom trgu, na 3.000 kvadratnih metara, oko trista izlagača prodavaće slaninu i druge prerađevine od mesa po pristupačnim cenama.

J. F.