1

Pronađeni udavljeni labudovi

Udavljeni labudovi u Ponjavici sajtPoslednji je čas da se nešto preduzme u vezi sa očuvanjem parka prirode Ponjavica, kao i sa životinjskim svetom koji ga nastanjuje.

Kap koja je prelila čašu kanula je u sredu, 18. maja, u popodnevnim satima. Tada je nekoliko pecaroša, nastanjenih u Omoljici, prisustvovalo nemiloj sceni – davljenju labudova u mreži koju je (ne)poznati počinilac razvukao od jedne do druge obale.

opsirnije1
JKP „Zelenilo” nadležno za Ponjavicu

Ponjavica Zelenilo sajtNakon konkursa koji je raspisao Grad Pančevo u ponedeljak, 21. decembra, na sednici Gradskog veća, JKP „Zelenilo” je i zvanično izabrano za upravljača Parka prirode Ponjavica.

Podsećanja radi, taj vodotok spada u treću kategoriju zaštićenih prirodnih dobara, nalazi se na području katastarskih opština Omoljica i Brestovac i obuhvata površinu od trista hektara, od čega je 60 odsto u državnom vlasništvu.

Direktor pomenutog gradskog preduzeća Dragan Katuca kaže da zadatak koji im je poveren nije nimalo lak, budući da ih čeka rešavanje mnogih problema.

J. F.

opsirnije1
Omoljički volonteri postavljaju, lopovi razvlače

Projekat Suncokreta 2Članovi omoljičkog Udruženja građana „Suncokret” u nekoliko dana doživeli su veliko ushićenje i, možda, još veće razočaranje. Naime, oni su u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) nedavno priveli kraju projekat „ReDiscovery”, koji finansira fondacija „Trag” uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Međutim, odmah nakon uspešnog završetka ovog projekta, nažalost, uništene su čak četiri klupe od deset novopostavljenih.
– Počinioci su uništili naš danonoćni trud. Odvalili su i odneli kvalitetno čamovo drvo, koje će im verovatno poslužiti kao ogrev. Ostala je samo konstrukcija… Čini nam se da je ova krađa izvedena ručnom testerom, a slučaj smo prijavili policiji i Mesnoj zajednici. Nešto slično se dogodilo i letos u Brestovcu, ali dosad ništa nije urađeno u vezi s razotkrivanjem počinioca, pa se plašimo da nas čeka isti ishod. Razmišljamo da li uopšte i da ponovo postavljamo klupe i usput se pitamo ko je nadležan za ovakva nedela – navela je Sanja Despotović, predsednica udruženja „Suncokret”.

J. F.

opsirnije1