1

Promocija knjige o Novom Selu

balkPromocija literarnog dela pod nazivom „Banatsko Novo Selo, ljudi i događaji” biće održana u subotu, 17. decembra, u 18 sati, u prostorijama Doma kulture „3. oktobar”.

Tom prilikom će na drugom spratu zgrade pomenute novoseljanske ustanove, kao uvod u glavni događaj, biti otvorena izložba starina Zavičajne zbirke Stevana Đakonovića i Seoske spomen-sobe, koja će obuhvatiti mnogobrojne eksponate i dokumenta.

Pola sata kasnije, u maloj sali, publicista Ilije Babe i profesorka i novinarka Milena Jovišić predstaviće svoj višegodišnji istraživački rad na temu razvoja sela od nastanka do današnjih dana.

Knjiga je pisana na srpskom i rumunskom jeziku, a ovaj projekat udruženja „BNS 1765” podržao je Grad Pančevo na konkursu za kulturu.

J. F.
Jedno selo, dva muzeja

Spomen soba sajtPravi je raritet da u nekom ruralnom naselju postoji muzej, a da egzistiraju dva – e, to zvuči gotovo nezamislivo.

Baš takav je slučaj u našem najbližem okruženju: verovali ili ne, Novo Selo se diči dvama prostorima u kojima je pohranjena zaostavština iz prošlosti.

Jedan je kapitalno delo dugogodišnjeg vrednog kolekcionara Stevana Đakonovića, dok je za drugi zaslužan Dom kulture, koji je pre petnaestak godina ustupio dve sobe udruženju DAK, čiji je agilni član Ilije Baba tada počeo da ih puni raznim predmetima.

J. F.

opsirnije1
U toku asfaltiranje ulica u Novom Selu, Kačarevu i Glogonju

Direkcija u selimaJesenja sezona radova čiji je investitor Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva nastavlja se i u preostalim mestima.

I dalje su u žiži poslovi u oblasti niskogradnje, pa će nakon Omoljice i Starčeva i odabrane ulice u drugim naseljenim mestima biti asfaltirane, s obzirom na to da su svi postupci javnih nabavki uspešno okončani.

Trenutno su teške mašine u Novom Selu, gde je u toku postavljanje crne tvrde podloge u Ulici Borisa Kidriča prema projektu tamošnje mesne zajednice, a radove je nedavno posetila direktorka Direkcije Maja Vitman.

Asfaltiranje traje i u istoimenoj glogonjskoj ulici, kao i u kačarevačkim – Prvomajskoj i Makedonskoj.

J. F.
Novoseljani vape za semaforom

Semafor u BNS 1Pre izvesnog vremena grupa nezadovoljnih građana Novog Sela okupila se oko namere da se konačno reši višegodišnji problem. Naime, kroz njihovo mesto prolazi međunarodni koridor E-70, glavni putni pravac ka Rumuniji, a sama trasa počinje u Portugaliji i završava se u Gruziji.

Rezultat toga je da kroz centar sela saobraća mnogo vozila koja razvijaju velike brzine i time stvaraju nemalu opasnost za Novoseljane. Pre svega za one najmlađe, budući da se u toj ulici nalaze škola, obe crkve, Dom kulture, Mesna zajednica…

opsirnije1
Kriza drma (neke) mesne skupštine

Skupstine u krizi 1Uskoro, najverovatnije krajem aprila, odlučivaće se i o izgledu skupština mesnih zajednica.

Zanimljivo je videti u kakvom stanju seoski organi vlasti završavaju mandat. U protekle četiri godine bilo je mnogo raslojavanja, preleta iz stranke u stranku (uglavnom vladajuću), ponegde se čak situacija mogla okarakterisati kao stabilna (!), a održano je i nekoliko neplaniranih izbora.

U tom pogledu prednjačila je Jabuka, u kojoj se dvaput vanredno izlazilo na glasanje. Međutim, ni treći saziv nije dugo potrajao – nakon najnovijih sedam ostavki od pre neki dan tamo više ne postoji kvorum, pa je u izgledu prinudna uprava.

Nestabilno je i u Novom Selu: nakon bojkota novogodišnje svečane akademije na površinu je isplivalo neslaganje između većine članova Skupštine mesne zajednice i predsednika Slaveta Bojadžievskog.

opsirnije1
Kvartet „Animato” u Novom Selu

Klasicna muzika u BNS 2Koncert klasične muzike pijano kvarteta „Animato” iz Novog Sada održan je u petak, 13. novembra, u prepunoj sali novoseljanskog Doma kulture.

Na zadovoljstvo mnogobrojnih ljubitelja klasičnog zvuka, interpretirana su dela Mahlera i Štrausa, a posebna poslastica ostavljena je za bis, kada je izvedena minijatura „Transilvanika” novoseljanskog šefa orkestra i aranžera profesora Žanijela Šublje.

Ovo je jedini koncertno aktivni ženski klavirski kvartet u Srbiji, čija je jedna od članica i novoseljanska violinistkinja Teodora Boljanac.

J. F.