1

Košmar zimske noći

Napomena: tekst u ovoj rubrici nije pogodan za mlađe od dvanaest godina, a preporučljiv je za sve starije od tog uzrasta.

Pre pet godina bio sam pijan, poslednji put u životu. Popio sam brdo alkohola s tri najbolja ortaka, koji su me voleli najviše na svetu, baš kao i ja njih; bila je to muška verzija serije „Seks i grad”. Njihovo odobravanje onoga što činim grejalo me je kao sunce i davalo mi dodatno samopouzdanje, iako sam, kao apsolvent generacije i apolonski tip, bio, bez foliranja i lažne skromnosti, najbolji frajer u ekipi. I šire.

Cimali smo se te noći s nekim našim starim ribama, naručivali tekile i koktele, smejali se; htele su sve da budu samo sa mnom, što se nije dopalo mojim drugarima. Dobro, otišao sam s njima, za ribe ima vremena i sutra…

Onda sam seo za volan da meni omiljene likove odvezem kuda treba. Zujao sam kroz naše selo Pančevo, preletao „ležeće pandure”, „crtao” gumama po asfaltu, pravio „osmice”; pravio sam se važan – mogao sam, bilo je četiri ujutro i nigde žive duše, a ovi moji su me ložili ko konja putka: „Pizdo, smaramo se, brže!” Ja još luđe!

Onda sam naleteo na psa, tako mi se barem učinilo: nešto je, pošto sam to „nešto” udario prednjim desnim farom, izdaleka cičalo kao ker na samrti. Izašao sam iz automobila da mu pomognem, volim pse, i sam sam tada imao labradora. Dok sam se kretao i prelazio tih desetak metara, koliko je živi stvor odleteo, podilazila me je jeza, neka nestvarna, kao da sam shvatio šta sam učinio pre nego što sam to i video: čovek, kasnije sam čuo, pijaniji od mene, ležao je u potpuno neprirodnoj pozi, jer je bio sasvim polomljen, smrvljen.

Počeo sam da ga podižem, izgledalo je to kao da grliš krpenu lutku. Zvao sam upomoć, ma, drao se, pokušavao da mu sa samo deset prstiju zatvorim dvadeset rana iz kojih je šikljala krv; otreznio sam se, poslednji put u životu. Moji ortaci nisu mrdnuli iz automobila, sedeli su tamo i ćutali; čak mi se učinilo da se jedan od njih i smejao.

Pet godina kasnije, iako sam ja skoro nem dok honorarno prikupljam sekundarne sirovine, oni ne ćute. Jedan je

Ilustracija Dušan Ludvig

Ilustracija Dušan Ludvig

pi-ar menadžer, drugi profesor u školi, treći direktor javnog preduzeća. Pozvali su me da se nađemo čim su čuli da sam ponovo na slobodi. Rekli su mi da su tu za sve što mi treba, a onda pognuli glave, zaćutali i jedva čekali da odem.

One naše stare ribe su prelepe mlade majke; sretao sam ih u poslednje vreme u parku. Javljao sam im se, nisu uzvraćale, bilo im je neprijatno. Razumem, paze na svoju decu; pa, ja sam bivši robijaš, s petogodišnjim stažem. Mora da se pitaju ko me je tamo hvatao zguza, kakve boleštine mogu da širim, o čemu bih mogao da lajem… Ne ljutim se na njih: ni na bivše cice, ni na bivše ortake.

Ljut sam na sebe – trudim se da budem fin prema svima i da niko ne primeti očaj na mom licu; imam samo trideset, a ne pada mi na pamet da ikada ponovo sednem za volan, ulazim isključivo u gradski prevoz; ne, sigurno više nikada neću piti. Džabe i ta ljutnja: ubio sam čoveka, a on je – da sam, kada je trebalo, bio pametniji i zreliji, više svoj – mogao još uvek da bude živ. I ja sa njim. Mogao sam da budem zaista slobodan…

 

Svaka sličnost sa stvarnim ljudima i događajima je slučajna. Apsolutno namerno apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, pogotovo na one najmlađe i najneiskusnije, da ne voze ako nisu savršeno trezni i trezveni. Idu praznici, ne dajte da od njih stvorimo horor priče. Lep provod!

Siniša Trajković
Petak i njegova vikend-prikolica

zurka 3Fanki-veče u Dvorištu počinje u petak, 28. novembra. Šetnju u Aviv parku možete da spojite sa izlaskom u susedno Dvorište i u subotu i u nedelju. Bend „Trio Krstić” zabavljaće goste pop-rok muzikom u subotu, 29. novembra, od 21 sat. Džez matine je u nedelju u podne.

Veliki koncert i predstavljanje albuma „Toxic underground” grupe „Triumph” počeće u petak, 28. novembra, u 21 sat, u Apolu. Podržaće ih „Thc la familija”, Stambola centar Srbija stil, Biro, Krvavo Oko i Lider. Muziku će puštati Filip BigFill Trajković. Karte se prodaju na ulazu i koštaju 200 din. Subota, 29. novembar, 22 sata – revijalna žurka ASAP s proširenom listom disk-džokeja u odnosu na prošlu godinu. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Apola po ceni od 100 dinara. Na ulazu će biti 200 din.

U Kupeu u petak, 28. novembra, u 23 sata počinje rođendanska svirka benda „Period”. Biće nekoliko nagradnih igara. Ulaz je 100 dinara, a broj ze rezervacije je: 064/ 866-2054.

Grad, klub s miksetom na počasnom mestu, biće otvoren za ljubitelje dugih plej-listi domaće i strane muzike do kasno u noć – i u petak (di-džej Zoran Kužić) i u subotu (di-džej Mox).

zurka 1U Pogonu u petak, 28. novembra, od 22.30 do 4 sata trajaće „RePETITION”, veče disk-džokeja Nikole Vukovića i Miozza.

Круна & Cactus biće mesto proslave Dana (bivše) republike (čitajte: žurka eks-jugoslovenske rok muzike, bend „Second Hand”) u subotu, 29. novembra, od 23 sata.

U Staroj pivari u petak, 28. novembra, od 21 sat nastupaće bend „Na suvaka”. U subotu svira „De Acustico”, a u nedelju orkestar „Divlja ruža”. Broj za rezervacije je: 061/248-5064.

U Hedonistu u subotu, 29. novembra, pevanje i sviranje domaćih i stranih numera biće posao novosadskog benda „Talasna dužina”. Broj radi rezervacija: 063/899-7037.

Đardino – u petak se poklanjaju kokteli. U subotu, 29. novembra, goste će zabavljati Sloba Miletić. Cena tekile biće 100 dinara, kokteli – upola jeftiniji. Telefon za rezervacije: 068/4124-728.

zurka 2Sa splava U pripremi na keju u petak, 28. novembra, od 21 sat čuće se muzika pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Pored stranih hitova, biće pesama „Azre”, „Atomskog skloništa”, EKV-a i dr. U subotu, 29. novembra, u 22 sata – pančevačko-beogradski bluz-sastav „Soul Steamers”.

U Vozu će u petak, 28. novembra, biti svirka benda „TRIput”. U subotu – žurka uz muziku di-džeja Aćima (Milija Aćimović).

U Kuli će u subotu, 29. novembra, pevati Bojan Vasić. Promocija koktela i muzika počinju u 23 sata. Broj za rezervacije je: 062/121-4214.

Uživajte u zimskoj gužvi gradskog noćnog ugostiteljstva.

U. Dražević
Omladinski niz – petak, subota, nedelja

U dvorani Apolo u subotu, 22. novembra, u 21.30, nastupiće duet „Who see” i di-džej Rahmanee. Žurka će trajati do 3 sata. Ulaznice se kupuju na biletarnici dvorane i staju 200 dinara. Ulaz bez karata plaća se 400 din.

U Gradu će u petak, 21. novembra, muziku (stranu, pa domaću) puštati di-džej Mox. U subotu tamo stiže Ivan Gavrilović da upotpuni „veče devedesetih”. Ulaz je 100 dinara, a besplatan za one koji dođu u patikama i trenerci. Žurke u Gradu počinju u 22 sata i traju do 4.

zurka 1U Pogonu u subotu, 22. novembra, u 22 sata počinje petosatna žurka fank zvuka. Zaduženi za muziku biće „Funk Soul Tebraks”, Loshmi K Bakashi i Marko Abramović.

U Kupeu u petak, 21. novembra, u 22 sata počinje žurka „Techno session” po drugi put. Tehno muziku puštaće Nemanja („Next Parties”) iz Beograda, Milan Stošić („Cronox”) i Miloš („Chaotic Beats”) iz Pančeva. Subotnje veče u Kupeu – noć bluz-roka i alternativnog autorskog roka počinje u 22 sata. U isto vreme će biti dve svirke – na jednom stejdžu pančevačko-beogradski sastav „Sivi” i bend „Polaris”, a na drugom Bane Tubaćin. Ulaz je slobodan.

Круна & Cactus biće prostor za novi muzički spoj u subotu, 22. novembra, u 22 sata. Sviraće Dani i Bucko, a sredstva za rad su im klavijatura, gitara i mikrofon.

U Hedonistu u subotu, 22. novembra, u 22 sata počinje sviranje/pevanje benda „Noturno”. Za domaće i strane hitove neophodne su rezervacije. Broj: 063/899-7037.

Đardino ponovo nudi koktele u petak, 21. novembra, uz di-džeja koji će puštati stranu i domaću muziku. U subotu, 22. novembra, sviraće bend „Ultrazvuk”. „Guarana” i votka „smirnof” koštaće ukupno 200 dinara. Cena koktela biće upola snižena. Telefon za rezervacije: 068/412-4728.

Na splavu U pripremi na keju u subotu, 22. novembra, biće karaoke.

U Staroj pivari u petak, 21. novembra, nastupa bend „Na suvaka”. U subotu svira „De Acustico”, a u nedelju orkestar „Divlja ruža”.

Do spuštanja noći želimo vam opuštene sate!

U. Dražević
Noćni užitak u četvrtak i za vikend

zurka 1U „Kupeu” vas očekuju u četvrtak, 23. oktobra, od 21.30 do 2 sata, na karaoke-žurki. Pripremljene su nagrade za sluhiste-vokaliste.

Sa splava „U pripremi” na keju najavljuju „Pikili karaoke-žurku” za četvrtak, 23. oktobar, u 22 sata. U petak je nastup grupe „Exeri”: na repertoaru su rokenrol, du-vop i rokabili obrade od pedesetih do devedesetih. Očekujte Elvisa, „Bitlse”, Džeri Li Luisa, Litla Ričarda, „Vampire” i brojne stare hitove. Ulaz je besplatan, bez najave (čitajte: rezervacije).

U „Pogonu” u petak, 24. oktobra, u 22 sata počinje žurka pod nazivom „The Swing Kings”, a u glavnim ulogama biće Nikola Vujičić i Master Flow. Reč je o muzičarima koji su među prvima započeli elektro-sving muzičku priču – u Evropi i kod nas. Iz „Pogona” javljaju da bi trebalo da se gosti obuku u stilu četrdesetih – podvezice, tregeri, košuljice, tufnice i slično. Jedno takvo oblačenje „palo je” pre dve godine, ali ovo nije ponavljanje, jasni su „pogonci”.

raspucin

„Raspućin” nastupa u „Đermu”

Ljubitelji tamburaške muzike imaće priliku da u petak, od 21 sat, uživaju uz „Raspućin ansambl” na ludoj žurki povodom otvaranja nove sezone u kafani „Đeram” u Starčevu. Nova sezona realizuje se s lajtmotivom „antidepresiv hipnoza”. Broj za rezervacije je: 062/478-394.

U subotu u „Pogonu” u 22 sata počinje M2-veče: Dva Miloša puštaju muziku – jedan Pančevac, drugi Smederevac.

„Kula” je odredila subotu za „svoje veče”. Nastupaće pop-pevač Bojan Vasić. Rezervacije su obavezne, važe do 23.30, broj: 062/1214-214.

U „Hedonistu” će svirati i pevati bend „Notturno”. Za zabavu u „Hedonistu” i slušanje pop-muzike treba rezervisati mesto na broj: 063/899-70-37.

„Grad” je novi kafić koji se vikendom pretvara u mini-klub. Tamo će biti priređena gradska zabava posredstvom miksete i njenog upravitelja. Stranu, pa domaću muziku puštaće DJ Mox u petak i subotu od 22 sata.

Srećno na štiklama; vozači, bez „flašasto-čašastog” alkoholnog ispijanja!
Želimo vam mnogo igranja!

U. Dražević