Istorija slobodnog vremena

ala smo seU Svečanoj sali Narodnog muzeja, u utorak, 15. marta, otvorena je izložba Muzeja Vojvodine „Ala smo se naodmarali…”, koja posetiocima na atraktivan način prikazuje omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i početkom 20. veka. Autorke izložbe dr Agneš Ozer i Milkica Popović ispričale su, uz bogatu muzejsko-arhivsku građu i predmete iz privatnih kolekcija, zanimljivu priču o letovanjima na Jadranskom moru, zimovanjima na planinama i boravcima u banjama, na rekama i jezerima.

– Istorija slobodnog vremena, i uopšte socijalna istorija, nepravedno je znemarivana i prednost se uvek davala političkoj i vojnoj istoriji. Moj cilj je bio da osvetlimo jednu temu koja je tavorila i o kojoj svi ponešto znamo, a u stvari se time doskora niko nije ozbiljnije bavio – kazala je Milkica Popović.

opsirnije1
Posetite „Intimni muzej”

deraFenomenalnom izložbom „Intimni muzej”, koja je otvorena u sredu, 28. oktobra, u Galeriji savremene umetnosti, obuhvaćeni su crteži, slike, reljefi, skulpture i printovi pančevačkih umetnika: slikara mr Zorana Deranića i vajarke Svetlane Karović Deranić.

Oni su se predstavili radovima koji su nastajali u poslednjih dvadesetak godina, u različitim periodima njihovog zajedničkog života.

Ipak, kažu umetnici, to nije retrospektivna postavka, jer nema hronološkog rasporeda radova i ne mogu se pratiti „opusi”, već je sve usmereno na istraživanje njihovih unutrašnjih mera, uz veliku stvaralačku radost i radoznalost.

Muzejska postavka je uzeta kao okvir iz više razloga. Jedan od njih je to što su Deranićima, kako su rekli, muzejske postavke uvek bile inspirativne zbog bogatstva i raznolikosti ponude i posebnog odnosa prema eksponatima. Takođe, to je i njihova reakcija na činjenicu da dva najznačajnija nacionalna muzeja ne rade već deset godina.

Izložba se može pogledati do 9. novembra.

opsirnije1