1

Devenport: „Srpski učim već 30 godina”

_SC_0305 (1)

Majkl Devenport

– Impresioniran sam posvećenošću grada Pančeva evropskom putu. Mislim da je dodeljivanje priznanja počasnog građanina veoma pozitivna poruka svima – izjavio je Majkl Devenport, šef Misije Evropske unije u Srbiji, nakon što je proglašen počasnim Pančevcem.

On je dodao da je prvi put bio u Pančevu sa suprugom u privatnoj poseti kod prijatelja Britanaca koji ovde žive, a potom su usledile brojne službene posete našem gradu.

Devenport je najavio da će saradnja Evropske unije i Pančeva na izgradnji stanova za izbeglice i raseljene s Kosova i Metohije biti nastavljena, te da će je biti i u drugim oblastima.

Ambasador je otkrio da je srpski jezik počeo da uči još pre 30 godina, dok je bio u Gracu, u Austriji, a kasnije mu se u tome pridružila i supruga Lavinija, koja takođe govori naš jezik.

– Živeo sam u Gracu i često dolazio u tadašnju Jugoslaviju. Posle toga sam učio i druge slovenske jezike, jer sam bio u Moskvi i Poljskoj, a supruga je bila sa mnom. Kad smo pre četiri godine došli ovamo, počeli smo oboje da se malo više bavimo vašim divnim jezikom – izjavio je Devenport.

On je na dužnosti šefa misije EU nasledio Vensana Dežera, a pre toga je bio ambasador Velike Britanije u Beogradu.

„Pančevac” će intervju s Devenportom objaviti u narednom izdanju, u četvrtak, 13. novembra, a njegovu izjavu možete poslušati ovde:

D. V.