Zasjale sve boje džeza

Osamnaesti Pančevački džez festival počeo je sinoć sjajnim koncertom glavne zvezde Kurta Elinga u prepunoj dvorani Kulturnog centra.

Program je prethodno otvorio sastav „Majamisty trio”. Publika se veoma prijatno osećala uz poetiku koja je izvirala iz bravuroznih ali gracioznih pokreta prstiju Maje Alvanović, omamljujućeg „šuštanja” bubnjeva Ištvana Čika i čvrstoće zvuka kontrabasa Ervina Maline.

Jazz festival - Kurt EjlingKreativna novosadska ritmička sekcija propisno je opustila auditorijum i tako ga pripremila za glavni događaj večeri i, verovatno, celog festivala: nastup jednog od najboljih muških vokala svetske džez scene – Kurta Elinga.

Ovaj američki pevač, koji je habitusom i bojom glasa neodoljivo podsetio na vanvremenog Frenka Sinatru, napravio je performans za divljenje, čija je okosnica bio njegov poslednji album – „Passion world”.

Spektakl je počeo numerom „Where the streets have no name”. Uz podršku vrsnih muzičara, pre svih gitariste Džona Maklina, na čijem licu su se jasno ocrtavale emocije prilikom izvođenja virtuoznih solaža, Eling je prikazao retko viđen vokalni dijapazon – sketovao je, brejkbitovao, čak se i češkao mikrofonom. Svi su se dobro zabavljali – i muzičari i publika, a nezaboravno veče završeno je bisom i najvećim hitom – „Nature boy”.

Odlično raspoloženje potom se prenelo u foaje Kulturnog centra, gde je najupornije poštovaoce džeza animirao „Maks Kočetov kvartet”.

Uzbuđenja se nastavljaju večeras od 20.30, kada će u dvorani Kulturnog centra nastupiti „The Bad plus” (SAD), a dva sata kasnije i britanski sastav „Get the blessing”.

Festival, koji ove godine nosi naziv „Sve boje džeza”, traje do nedelje, 8. novembra.

J. F.
opsirnije1