1

Strategija kulturnog razvoja

grad pancevoNacrt Strategije kulturnog razvoja grada Pančeva za period 2016–2020.  od danas se može pogledati na zvaničnoj prezentaciji grada Pančeva i otvoren je za javnu raspravu. Tim za izradu tog dokumenta poziva sve zainteresovane da svoje sugestije i komentare pošalju do petka, 24. februara, putem imejla,  ili da ih dostave u kancelariju 204 na drugom spratu Gradske uprave.

Kako je rekao Nenad Maletin iz navedenog tima, u izradi nacrta Strategije učestvovala su 1.062 ispitanika, kao i 80 umetnika i radnika u kulturi, održano je 25 sastanaka, a ceo proces trajao je 10 meseci. Kao prioritetne oblasti izdvojeni su nasleđe (očuvanje i promocija kulturnog nasleđa, kultura sećanja, razvoj kulturnog turizma), ustanove kulture (prostori i oprema, unapređenje ljudskih resursa, podizanje kvaliteta programa), publika (stvaranje i negovanje publike i inkluzija u kulturi) i savremeno stvaralaštvo (savremeni i edukativni programi, obezbeđivanje i opremanje prostora).

Kako se na današnjoj konferenciji za novinare moglo čuti, za razliku od prve strategije razvoja kulture u našem gradu, ova je mnogo realnija i u njoj se vodilo više računa o tome šta se može činiti s postojećim resursima. Takođe, u međuvremenu se promenila situacija s prostorima koje koriste ustanove kulture, tako da je sada akcenat i na iznalaženju novih rešenja, posebno u pogledu mesta za novu Galeriju savremene umetnosti. Više pažnje bi se u narednom periodu moglo voditi o prostorima i programu za decu i uspostavljanju jačih veza između škola i institucija, a određena pažnja posvećena je i pitanju pokretanja pozorišta u našem gradu.

D. M.
Finansiranje kulture u Pančevu

PREDSTAVA FATMA

„Ex teatar fest” – jedna od manifestacija koja se finansira iz budžeta Pančeva

Budžetom za 2016. godinu za kulturu je određeno oko 255 miliona dinara. Od tog iznosa skoro polovina (oko 125 miliona) otići će na plate zaposlenih u kulturnim ustanovama na celoj teritoriji Pančeva, kao i za prateće doprinose i naknade. Za programske aktivnosti predviđeno je 27 miliona dinara, a za konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture – 5,4 miliona. Grad Pančevo finansira i inovativne programe kulturnih institucija s dva miliona dinara, podržava izuzetne pojedince (uglavnom je reč o umetnicima koji dobiju poziv da predstavljaju naš grad u inostranstvu, za put, kotizaciju i sl.) sumom od milion dinara i stara se o doprinosima za samostalne umetnike/stvaraoce (milion i po dinara).

opsirnije1