1

Uhapšen Italijan zato što je ubijao retke i zaštićene ptice

KRIVOLOVPripadnici Policijske uprave Pančevo uhapsili su ovih dana u okolini Kovina i uz krivičnu prijavu priveli zameniku tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu državljanina Italije zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela nezakonit lov i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kad ga je policija zatekla u nezakonitom lovu u ataru kovinske opštine, kod njega su pronađeni ilegalno oružje i 64 ubijene poljske ševe, zakonom zaštićene retke ptice. Iako je prema prvim procenama policije on time počinio materijalnu štetu od najmanje 2,5 miliona dinara, pretpostavlja se da je taj iznos znatno veći, zato što se ptice koje je ubijao plaćaju izuzetno skupo na tržištu zapadnih zemalja i Italije.

Njihovo meso (naročito jezici) važi za delikates jer je utvrđeno da je prepuno proteina i drugih hranljivih materija. S obzirom na to da se za lov tih ptica u Italiji i drugim zapadnoevropskim zemljama izriču stroge kazne, italijanski lovci poslednjih godina masovno dolaze na krivolov u Srbiju, Bosnu i Hrvatsku, jer na balkanskim prostorima to nije u tolikoj meri kažnjivo kao na Zapadu.

Zbog toga je pre nekoliko godina u šleperu na jednom našem graničnom prelazu prema Hrvatskoj pronađeno oko 11.000 mrtvih retkih i zakonom zaštićenih ptica.

M. G.

opsirnije1